login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Kamenný most a prvá elektráreň

@ :: Gelnica - okolie ::     Nov 13 2009, 09:30 (UTC+0)




Gelnicaokres Gelnica: Približne uprostred mesta v tesnej blízkosti pri sebe sa nachádzajú dve národné kultúrne pamiatky. Na pohľad sú skôr nenápadné a v oboch prípadoch ide o stavby, ktoré vznikli v rámci potrieb dobudovania infraštruktúry mesta.

Kamenný most nad riekou Hnilec bol postavený v rokoch 1837 až 1845. Masívna dvojarkádová stavba z lomového kameňa mala zabezpečiť možnosť prechodu cez rieku aj v čase povodní. Hnilec sa často vylieval, bolo potrebné prehåbenie koryta, vyzdvihnutie brehov, ale najmä masívna stavba, ktorá odolá prudkým návalom vôd. Na moste sa nachádza tabuľa s letopočtom 1837 a monogramom G.B., ktorý označuje vtedajší názov mesta ako Golnicz Bánya. Most prešiel v roku 1974 rekonštrukciou Pamiatkostavu Levoča, dnes je už však z potreby ochrany pre autá neprejazdný, využívajú ho len chodci a cyklisti.

Hneď za mostom v smere do mesta sa nachádza objekt niekdajšej vodnej elektrárne, ktorá má v našich moderných dejinách významné historické postavenie. Ako prvá na území súčasného Slovenska dodávala elektrinu do verejnej siete. Bolo to už v roku 1894.

Počiatky elektrárne spadajú do roku 1892, keď v Gelnici vznikla Účastinná spoločnosť pre výstavbu elektrární. Budovu začali stavať na miestne niekdajšieho mlynského náhonu. Technicky ju vybavili vodnou turbínou Francis s výkonom 80 HP, parným strojom Lang s výkonom 75 HP, dynamom Brown-Boveri s výkonom 120 kW a 220-160 V jednosmerných. Elektráreň bola slávnostne uvedená do prevádzky v decembri v roku 1894. Prvými zákazníkmi boli stolárski remeselníci a priemyselná škola. Elektráreň zanikla až po II. svetovej vojne.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Banícke múzeum – Gelnica, Turistická informačná kancelária Gelnica




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.