login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrhov: Veľký Paklán

@ :: Roznava - Okolie ::     Dec 14 2010, 15:33 (UTC+0)

-


-


-


-


-


-


-


Hrhov, okres Rožňava: Nie je to kopec, ktorého zdolanie si vyžaduje poriadny fyzický výkon. Je dokonca oveľa nižší ako všetky okolité vrchy na okolí. Napriek tomu je z Veľkého Paklánu nádherný výhľad na Turniansku kotlinu s jej mnohými zaujímavosťami. Inak povedané, je to miesto hodné návštevy a výstup naň netrvá dlhšie ako 10 až 20 minút.

Poloha

Veľký Paklán na nachádza v Turnianskej kotline pri riečke Turňa medzi Hrhovom a Jablonovom nad Turňou. Katastrálne patrí k obci Hrhov. Jeho nadmorská výška je 266,6 metra. Z južnej strany sa nad ním vypína masív planiny Dolný vrch, zo severnej strany masív planiny Horný vrch. Obe planiny patria do územia Národného parku Slovenský Kras, samotný Veľký Paklán v chránenom území nie je. Ani nie kilometer na východ sa pri vrchu nachádzajú Hrhovské rybníky. Veľký Paklán si s iným kopcom nemôžete pomýliť. Je osamotený, akoby vyrastal priamo z rovinatej zeme.

Prečo navštíviť Veľký Paklán

Je to miesto, ktoré má svojho génia loci. Z jeho neveľkého trávnatého vrcholu sa otvára pohľad na všetky strany. V smere na východ je dobre viditeľný Turniansky hrad, ktorý sa prvýkrát spomína už v prvej polovici 13. storočia. Súčasné zrúcaniny však majú svoj základ skôr z roku 1357, keď ho prestaval Ján Turniansky. Hrad prešiel ďalšími neskoršími prestavbami, svojmu účelu slúžil až do roku 1652, keď ho dobyli Turci a spolu s ním vyplienil aj mesto Turňa (nad Bodvou). V roku 1685 na rozkaz generála Schultza zvyšky hradu zbúrali, pretože poskytoval útočisko kuruckým povstalcom.

Zaujímavý je aj kopec Hradisko, ktorý je z pohľadu Veľkého Paklánu pred Turnianskym hradom mierne naľavo. Hradisko tam stálo už v dobe bronzovej v časoch tzv. Bukovohorskej kultúry (4 300 až 3 900 p.n.l.) a s veľkou pravdepodobnosťou plnilo svoj účel aj v časoch zrodu nášho letopočtu. Zádielska dolina bola totiž dôležitou cestou spájajúcou Košickú a Rožňavskú kotlinu a hradiská sa nachádzali z jej oboch strán. To druhé, ktoré je nad tiesňavou na Zádielskej planine, je jedným z celkovo najväčších známych, v laténskej dobe (450 p.n.l. až 10) sa tam ešte vyrábalo železo. Severný val sa tiahol kolmo nad dolinu a doposiaľ sa z neho zachoval úsek dlhý asi 900 metrov. (Val bol pôvodne široký 8 metrov a vysoký 3 metre). Hradisko na planine medzi Zádielskou dolinou a hradom Turňa je známejšie aj vďaka tomu, že tadiaľ prechádza modrá turistická značka a náučný chodník. Vrch Hradisko, ktorý vidieť z Veľkého Paklánu, taký známy nie je, ide však rovnako o významnú archeologickú lokalitu so zvyškami valov.

Z Veľkého Paklánu je výhľad aj na skalnaté ústie našej najznámejšej tiesňavy, ktorou je Zádielska dolina.

Pri pohľade na Horný vrch pozorovateľ uvidí útvar nazvaný Holubia skala. Nápadne vyčnieva z masívu stráne, čo je však skôr viditeľné z obce Hrhov. Z Veľkého Paklánu naň pozeráte kolmo, no i tak sa dá identifikovať. Táto skala je opradená povesťou o kráľovi Belovi IV. Keď Tatári porazili kráľa v bitke pri rieke Slaná, kráľ sa údajne ukrýval práve na tejto skale. Povesť si prečítate, ak si kliknete tu.

Smerom na východ sa hneď pri úpätí Veľkého Paklánu nachádzajú Hrhovské rybníky, ktoré majú svoj význam nielen z hospodárskeho hľadiska (chov rýb), ale aj ako miesto s vysokým výskytom volaviek, kačíc a ďalšieho vodného vtáctva. Pohľadom na západ zasa uvidíte horský priechod Soroška, ktorý spája planinu Horný vrch so Silickou planinou. Z obcí sú viditeľné Hrhov a v smere na Sorošku Jablonov nad Turňou.

Zaujímavý je aj samotný Veľký Paklán. Vystupuje v kotline z roviny a nenapája sa na žiadne horstvo. Takto osamotený kopec svojim tvarom i polohou bol priam predurčený na osídlenie, pretože poskytuje prehľad o okolí a v prípade nebezpečenstva aj vhodný terén na obranu. Archeologický výskum preukázal, že na Veľkom Pakláne žil človek už v dobe kamennej. Podľa povesti sa tu v stredoveku nachádzal kláštor tzv. červených mníchov, ktorých vyhnali ľudia z Jablonova, pretože im mnísi zvádzali ženy. Ide však pravdepodobne len o povesť. Príbehov o červených mníchoch sa tu zachovalo viacero, ešte aj v 19. storočí ľudia hľadali ich poklad v jaskyniach blízko hrádku nad Brzotínom, o čom svedčia aj veľké haldy vykopanej hliny a kamenia...

Ako sa dostať na Veľký Paklán

Turistická značka tu nevedie. Ide tadiaľ však červene značená cyklotrasa od Hrušova – Jablonova až k jazerám a do Hrhova po Zádiel. Kto tadiaľ prechádza, určite by si mal na Veľký Paklán odskočiť, veď trasa vedie presne pod jeho svahmi.

Pešo je sem najlepšie prísť z Hrhova, dá sa však aj autom. Je potrebné prejsť popri Hrhove po ceste E 571 v smere na Rožňavu. Hneď po prvom stúpaní do mierneho kopčeka je križovatka. Cesta vpravo smeruje späť do Hrhova. Naľavo vedie stará asfaltová cesta, ktorá cca po 1 km prechádza mostom cez vodný kanál a druhým cez riečku Turňa až priamo pod Veľký Paklán. Na parkovanie je priestor pri moste.

Na vrch je možné vyjsť z ktorejkoľvek strany a netrvá to dlhšie ako 10 až 20 minút. Kvôli krovinovému porastu je však najvýhodnejšie ísť trochu po lesnej ceste vedúcej proti prúdu rieky a kopec si obísť na jeho západnú stranu. Odtiaľ sa dostanete dlhou lúkou s nenáročným stúpaním až na vrchol, ktorý vám odkryje všetky pohľady.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.