login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vlachovo: Expozícia Z dejín obce

@ :: Roznava - Okolie ::     Jan 17 2011, 00:46 (UTC+0)






Vlachovo, okres Rožňava: Prierez najvýznamnejšími odvetviami niekdajšieho života vo Vlachove nájdete v expozícii z dejín obce v Andrášiho kaštieli . Nachádzajú sa tu zbierky, ktoré vznikli vyhľadávaním starožitností na pôjdoch a v truhliciach a ich následným darovaním pre trvalú výstavu. Pripomínajú nielen časy minulé, ale čiastočne dokumentujú aj okolité prostredie, v ktorom sa obec nachádza. Expozícia sa delí na tri časti.

Fauna

V miestnosti, ktorá je zariadená ako „andrášiovská jedáleň“ nájdete vystavené trofeje cicavcov, ktoré obývajú lesy priľahlej juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria. Celé okolité lesy sú známe vysokým výskytom zveriny. Najpočetnejšie sú na výstave zastúpené trofeje jeleňov a srncov, ale pozornosť zvyčajne najviac púta lebka nášho najväčšieho cicavca, ktorým je medveď hnedý.

Steny jedálne sú obložené aj kožušinami líšky, kuny, jazveca, a tiež preparovanými vtákmi, medzi ktorými najviac vyniká dnes už veľmi vzácny tetrov hlucháň. Tieto exponáty do zbierky venoval poľovnícky zväz.

Etnografia

V ďalšej miestnosti sa nachádzajú ukážky pracovných nástrojov, ktoré sa kedysi bežne užívali, ale dnes už upadajú do zabudnutia. Návštevník takto možno prvýkrát uvidí na vlastné oči, ako naozaj vyzerá motovidlo, ako sa lámalo a česalo konope, alebo akým spôsobom sa opracovala koža či vyrábalo maslo.

Vystavené sú aj tradičné kroje, výšivky, korýtka, keramika, historické písomnosti a ukážka zariadenia dedinskej izby. Staré exponáty, z ktorých dýcha nostalgia zašlých čias, možno súčasníkovi z mesta na prvý pohľad veľa nepovedia, ale pri vhodnom výklade sprievodcom možno nad každým stráviť pomerne dlhý čas.

Baníctvo a hutníctvo

Obec Vlachovo sa nachádza na turistickej Železnej ceste, ktorá prevádza návštevníkov pamätihodnými miestami spojenými s baníctvom a hutníctvom. Baníctvo je v tejto oblasti staršie ako samotné Vlachovo. Prvé štôlne tu razili už v 13. storočí, keď kráľ Belo IV. prizval ho Uhorska Nemcov a títo začali objavovať a spracovávať nerastné bohatstvo.

Dejiny Vlachova sú späté predovšetkým s miestnym hutníctvom. Najskôr na mieste starších slovenských vysokých pecí postavil gróf Karol III. Andráši (Andrássy) v roku 1843 novú vysokú pec a dva hámre, kde spracovávali železné rudy z ťažby vo Vlachove, Vyšnej Slanej a v Rejdovej. V roku 1870 postavil jeho syn Emanuel Andráši druhú vysokú pec s hutou a nazval ju Karlova huta. Tento historický objekt stojí vo Vlachove dodnes.

Výstava približuje dobové fotografie baníkov a hutníkov, ale predovšetkým historické produkty, ktoré vyrábali. Boli to napríklad výrobky pre liehovarnícky priemysel, železné tyče, drôty, reťaze, ale aj odliatky surového železa určené na vývoz do ďalších železiarní, ktoré sa špecializovali na výrobu iných železných nástrojov.

Expozíciu je možné navštíviť po dohode s vedením obce.

Kontakt: tel. (+421) 058 / 788 32 72, fax: (+421) 058 / 788 32 71, obec@vlachovo.eu, www.vlachovo.sk









***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.