login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silica: Farárova jama

@ :: Roznava - Okolie ::     Apr 17 2012, 09:01 (UTC+0)

-


-


Silica, okres Rožňava: Na južnom konci obce Silica, už mimo obývanej časti a tesne pod úpätím Vápenného vrchu, sa nachádza atypický prírodný výtvor – jazero Farárova jama. Atypickým ho môžeme nazvať, pretože sa nachádza priamo na Silickej planine Slovenského krasu, kde je vody pramálo a Farárova jama je dokonca kaprovým rybárskym revírom s plochou 2,5 hektára. Brehom jazera vedie žltá turistická značka. Je to pekné romantické miesto s porastom bambusov, pri ktorom sa hodno zastaviť najmä pri túrach na Sokoliu skalu či k Sokolej vyvieračke (prameň rieky Turňa). Približne od apríla tu možno pozorovať lysky čierne, ktoré tu majú hniezdisko.

Farárova jama je jednou zo zberných oblastí, ktorými je zásobovaná Čierna vyvieračka. Práve cez tú bola v roku 1951 objavená známa a verejnosti prístupná Gombasecká jaskyňa.

Jazero je dnes v ochrannom pásme národnej prírodnej pamiatky Gombasecká jaskyňa, ktorá sa nachádza aj na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO.


Ako jazero vzniklo

Národný park Slovenský kras je najväčším krasovým územím na Slovensku. Vyznačuje sa plytkou vrstvou zeminy, pod ktorou sa nachádza vápencový masív. Vápenec je rozpustný. Na terénnych nerovnostiach, kam voda za dažďov steká, alebo smeruje občasný či stály tok, sa vytvárajú (často dosť úzke) kanály vedúce do rozsiahlych podzemných jaskýň. Takto vznikajú misovité alebo lievikové depresie, ktoré sú označované ako krasové javy – závrty. Občas sa stane, že sa prírodné kanály, ktorými odteká voda do podzemia, upchajú a závrt sa naplní vodou. Farárova jama môže v tomto prípade slúžiť ako učebnicový príklad.

Jazero vzniklo v niekdajšom závrte bezprostredne po veľmi silnej búrke. V budúcnosti je možné, že si voda opäť nájde cestu a jazerná plocha sa začne zmenšovať, až nakoniec zanikne. Podobné javy sú zaznamenané pomerne často. Môže to však byť otázka rokov, desaťročí i dlhšieho časového obdobia.

Ako sa tam dostať

Žltá turistická značka vedie bezprostredne po brehu jazera a vychádza z obce Silica. Jazero je na južnom okraji obce, pešo maximálne 15 minút. Vedie k nemu aj stará asfaltová cesta, takže je prístupné aj autom.

Z opačnej strany k nemu vedie žltá turistická značka z obce Silická Jablonica, čo je 2 hodiny chôdze po starej asfaltke vedúcej do kopca.

Poloha na mape: Turistická Mapa Sk


GPS: N 48°32,853\' / E 020°21,875\'


Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.