login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Železničná trať Rožňava – Dobšiná

@ :: Historické foto ::     Apr 25 2012, 14:20 (UTC+0)

Nižná Slaná, okres Rožňava: Presný rok vzniku tejto fotografie nepoznáme, pravdepodobne však ide o prvé desaťročia dvadsiateho storočia. Foto zachytáva vlakovú súpravu na dnes už turisticky nevyužívanej železničnej trati Rožňava – Dobšiná s prechodom cez Nižnú Slanú.

Výstavba tejto železnice začala v roku 1870 a trať viedla z maďarského Bánréve cez Plešivec a Rožňavu do Dobšinej. Vybudovanie celej trasy trvalo necelé štyri roky a prvé vlaky tu začali premávať od 20. júla 1874. Stanica v Nižnej Slanej bola pri banskom závode a vlastne sa tam v nezmenenej podobe nachádza do súčasnosti.

Bola to len prvá etapa výstavby, ktorá mala plány na odvážne pokračovanie. Ïalšie projekty počítali s prepojením Dobšinej až do údolia Hnilca k dnešnej zastávke Mlynky. Tieto ambície boli živé najmä za čias I. ČSR a podľa materiálov z roku 1936 malo dokonca dôjsť k prepojeniu južných trás a hlavného severného ťahu Košice – Bohumín. Stalo by sa tak vďaka v tom čase už jestvujúcej trase Margecany – Červená Skala, kam stanica Mlynky patrí.

Najväčším dielom plánovanej výstavby by bol tunel, ktorý mal viesť cez Dobšinský kopec. Aby prekoval výškový rozdiel medzi Dobšinou a Hnileckou dolinou, mal mať v podzemí tvar dvojitej špirály.

Plány výstavby zastavila v roku 1938 Viedenská arbitráž, pri ktorej niektoré časti tejto železnice pripadli aj s územím Horthyho Maďarsku. Nová slovensko-maďarská hranica viedla medzi Rožňavou a Betliarom, čo bol vlastne stav až do konca II. svetovej vojny. Po nej sa už plánom na dobudovanie gemerských železníc nikto vážnejšie nevenoval. V súčasnosti badať skôr opačné tendencie. Dňa 2. februára 2003 Železničná spoločnosť zastavila osobnú dopravu na trase Rožňava – Dobšiná.

Slavomír Szabó

K tomuto článku poskytol konzultácie Mgr. Martin Kanaba.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5802