login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Škola v časoch I. ČSR

@ :: Historické foto ::     Apr 25 2012, 14:24 (UTC+0)

Nižná Slaná, okres Rožňava: Táto fotografia vznikla v roku 1934 a vidíme na nej časť žiakov základnej školy v obci. Fotografovanie bola v tých časoch relatívne raritná udalosť a tak sa všetci obliekli do tých najlepších šiat. V tomto zmysle môžeme potvrdiť skutočnosť, že kroje v jednej obci nikdy nebývali jednotné ako uniformy, ako to často v súčasnosti prezentujú súčasné folklórne súbory. Pravdou je však aj to, že kroj ako slávnostné oblečenie s určitými podobnými identifikačnými prvkami nosili skôr mládenci a dievky vyššieho než školského veku.

Počiatky školstva v Nižnej Slanej nie sú presne známe. Predpokladá sa, že ich možno datovať niekde do 18. storočia, avšak prvú písomnú zmienku o škole tu poznáme až z roku 1816. Záznam v cirkevnej kronike opisuje prestavbu obce po požiari v roku 1815, keď bola obnovená fara i školská budova. Škola bola cirkevná, evanjelická.

Výrazným medzníkom v dejinách uhorského školstva bol rok 1868, keď parlament prijal zákon, ktorým sa nariaďovala povinná školská dochádzka na dedinách po osem a v mestách po deväť mesiacov v roku. (Obce mali menej kvôli potrebám rodín, ktoré potrebovali pomoc detí pri poľnohospodárskych prácach.) Povinná desaťmesačná školská dochádzka bez rozdielu miest a obcí nadobudla platnosť až v roku 1922, teda už v časoch I. Československej republiky. Žiak pritom musel chodiť na vyučovanie šesť rokov. V roku 1928 sa školská dochádzka predåžila na 8 ročníkov.

V roku 1929 sa nižnoslanská fara z finančných dôvodov vzdala vedenia školy, pričom dovtedajšiu školskú budovu mohla užívať obec. Kapacitne už však nevyhovovala a tak tu v roku 1933 postavili novú školskú budovu. Práve pred ňou vznikla aj táto fotografia.

Slavomír Szabó

K tomuto článku poskytol konzultácie Mgr. Martin Kanaba.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4929