login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Pred kováčskou vyhňou

@ :: Historické foto ::     Apr 25 2012, 14:50 (UTC+0)

Nižná Slaná, okres Rožňava: Táto fotografia vznikla začiatkom 20. storočia a vidíme na nej chlapcov a dievčatá z Nižnej Slanej. Dobre si všimnite oblečenie mladých. Od veľmi rozšírenej predstavy o tom, ako všetci chodili v takmer uniformných bielych krojoch s bohatými výšivkami, má veľmi ďaleko. Samozrejme, Nižná Slaná mala svoje kroje krásne, ale tie si aj v daných časoch obliekali na slávnostné príležitosti.

Rozdiel medzi slávnostným a bežným odevom je najevidentnejší najmä u chlapcov. V prípade, keď sa hodili „do gala“, mali muži biele košele prevažne z konopného a pomenej z ľanového plátna. Boli ušité z jediného kusu látky tak, že sa plátno preložilo, zošilo po bokoch a vystrihol sa otvor na rukávy a hlavu. Na ramenách sa plátno neprešívalo, prišili sa len rukávy. K otvoru na hlavu sa došívali úzke stojaté goliere. Podobne jednoducho sa šili aj biele nohavice, ktoré boli veľmi široké a siahali len do pol lýtok. Keďže i nohavice vznikali len z jedného kusu plátna, ktorý bolo treba zošiť okolo stehien po lýtka, na mieste rozkroku sa ešte došíval plátenný štvorec, aby boli kompletné. V zime sa zasa nosili chološne, čo boli hrubé nohavice z plátna, ktoré sa vyrábalo z ovčej vlny. Na fotografii majú chološne len dvaja chlapci, jeden je na fotografii celkom vľavo. K letnému kroju patrila aj bohato vyšívaná vesta z ovčej kože s vlnou smerom dovnútra, ktorú volali kožušok. V zime sa ešte navrch nosili aj kabanice, čo už boli dlhé kožuchy. Tie však dokázalo šiť iba niekoľko ľudí z dediny, prevažne kožušníci a tak to bola jediná časť kroja, ktorú si dávali robiť na mieru a nevyrábali si ju sami doma.

Kováčska vyhňa, ktorá je na fotografii, sa už v obci nenachádza. V danom čase tu však pracovalo hneď niekoľko kováčov. V obci pracovala huta, ale produkovala len surové železo, ktoré prenášali furmani na ďalšie spracovanie do iných závodov. Preto výroba úžitkových kovových predmetov ostala v rukách malých remeselníkov. Títo údajne dokázali vyrobiť na objednávku čokoľvek.

Slavomír Szabó

K tomuto článku poskytol konzultácie Mgr. Martin Kanaba.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5116