login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Huta Etelka okolo roku 1915

@ :: Historické foto ::     Apr 25 2012, 14:55 (UTC+0)

Nižná Slaná, okres Rožňava: Uverejnená historická fotografia pochádza z roku 1915 a vidíme na nej hutu Etelka. Tá stojí pri obci dodnes a i keď je už nefunkčná, ako významná industriálna stavba je pamiatkovo chránená.

Vznik huty Etelka je spojený s časmi rozkvetu gemerského baníctva a hutníctva. Postaviť ju dal v roku 1867 „železný gróf“ Emanuel Andráši (Andrássy) a pomenoval ju podľa svojej matky. (Po otcovi zasa pomenoval Karlovu hutu, ktorú dal postaviť vo Vlachove.) V danom čase sa pri Nižnej Slanej už nachádzala huta, ktorá spracovala najmä rudu z bane Gampel, avšak tá už bola výrazne zastaraná, takže potrebovala modernizáciu.

Investícia do huty sa grófovi oplatila. Jeho nová prevádzka produkovala surové železo, ktoré malo svoj odbyt v erárnych železiarňach pri Hronci. Už v roku 1877 Andráši výrobu v Nižnej Slanej modernizoval ešte viac, a to najmä výstavbou elektrárne. Ak vezmeme do úvahy, že tu išlo o výrobu elektrickej energie pre účely závodu a mnohé obce na Slovensku prišli do prvého kontaktu s elektrinou až o šesťdesiat i sedemdesiat rokov neskôr, máme jasný príklad významu postavenia vtedajšieho Gemera a jeho baníckych i hutníckych aktivít.

Vysoká pec Etelka slúžila až do roku 1907. To už nepatrila Andrášiovcom, pretože Emanuelov syn Gejza Andráši bane a huty predal Rimamuránsko – Šalgotariánskej železorudnej účastinárskej spoločnosti v roku 1900. Určité snahy o využitie objektu nastali v roku 1910, keď bola huta upravená na mokrú gravitačnú úpravňu rudy. Tá sa však pre technické problémy neosvedčila.

Slavomír Szabó

K tomuto článku poskytol konzultácie Mgr. Martin Kanaba.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 5228