login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Baníci z prelomu storočí

@ :: Historické foto ::     Apr 25 2012, 14:59 (UTC+0)

Nižná Slaná, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza niekedy z prvých rokov 20. storočia a vidíme na nej baníkov z obce Nižná Slaná. Nachádza sa medzi nimi aj veľa detí. ažká práca medzi nimi nebola ničím výnimočným. Ešte pred niekoľkými desaťročiami žili v obci pamätníci, ktorí spomínali na to, že začali pracovať ako deväťroční. De facto sa stali spoluživiteľmi rodín, i keď detská pracovná sila bola menej platená ako robota dospelého baníka. Z dnešného pohľadu môžeme hovoriť o ťažkom období, ale v danom čase to bola pre mnohých vítaná príležitosť, pretože inde takéto možnosti nemali.

Povodie rieky Slaná a jej obce dávali naozaj výnimočné príležitosti na rozvoj baníctva, ktorého počiatky na Gemeri sa datujú až do 13. storočia. Potvrdzuje to aj monografia Mestá a župy Uhorska z 19. storočia. Podľa jej údajov bol Gemer prvou župou celej krajiny v ťažbe železných rúd a ich spracovania, čo pretrvalo aj do čias vydania uvedenej publikácie.

Zatiaľ čo sa Gemerská župa najmä od 17. storočia priemyselne rozvíjala vďaka miestnym zemepánom z rodu Andráši (Andrássy), práve približne v čase vzniku tejto fotografie stratila viacstoročnú hospodársku samostatnosť. Gejza Andráši už nedokázal dlhodobo konkurovať silnej Rimamuránsko – Šalgotariánskej železorudnej účastinárskej spoločnosti. Zariadil sa známym heslom podnikateľov – ak niekoho nevieš poraziť, tak sa s ním spoj. Preto im v roku 1900 predal svoje bane, pričom sa tu v daných rokoch ťažilo cca milión štyristotisíc centov metrickej rudy. Týmto Andrášiovci stratili možnosť ovládať hospodárstvo Gemera iba na základe vlastných rozhodnutí. Bane však pracovali i naďalej.

Slavomír Szabó

K tomuto článku poskytol konzultácie Mgr. Martin Kanaba.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4636