login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Keď bola v obci meštianka

@ :: Historické foto ::     Apr 29 2012, 19:58 (UTC+0)

Nižná Slaná, okres Rožňava: Fotografia vznikla v roku 1952 a vidíme na nej prvých absolventov meštianskej školy v Nižnej Slanej. Tento typ školy, ktorý už dnes nejestvuje, bol kedysi pomerne rozšírený a vnímaný na úrovni strednej všeobecne vzdelávacej školy. Nastupovali do nej najlepší žiaci po piatej triede základnej školy a vzdelávanie trvalo ďalšie štyri roky. Takáto v obci jestvovala už v roku 1948.

Počiatky stredného školstva v Nižnej Slanej sa nachádzajú v roku 1947, keď Povereníctvo školstva v Bratislave začalo s obcou vyjednávať o podmienkach zriadenia meštianky. Škola mala slúžiť aj slúžila aj pre obce Gočovo, Henckovce, Kobeliarovo a Vlachovo. To všetkým dedinám pomohlo, pretože najbližšia meštianka bola dovtedy v Dobšinej. Meštiansku školu v Nižnej Slanej otvorili v roku 1948.

V roku 1951 obec zaznamenala ďalší nárast vzdelávacích možností, keď sa tu zriadilo Banícke učilište Nižná Slaná. Zároveň tu bola aj škôlka. Je zvláštne počúvať o tom, ako sa to kedysi a dalo a dnes už nie. Pritom zo známych údajov v roku 1948 v Nižnej Slanej žilo 822 obyvateľov a dnes je to približne 1 200 obyvateľov. No v súčasnosti sa v obci nachádza len škôlka a základná škola, iné vzdelanie sa tu neposkytuje.


Slavomír Szabó

K tomuto článku poskytol konzultácie Mgr. Martin Kanaba.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4896