login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Slaná: Banícko-mineralogická expozícia

@ :: Roznava - Okolie ::     Apr 30 2012, 14:32 (UTC+0)

.


.


.


-


.


.


.


.


.


Nižná Slaná, okres Rožňava: Nižná Slaná vznikla už v 14. storočí ako banícka obec a v jej chotári sa okrem železných rúd ťažilo najmä striebro a ortuť. Známe sú však aj miestne náleziská malachitu. Dnes sa v obci nachádza banícko-mineralogická expozícia, ktorá slúži nielen ako spomienka na zašlé časy baníctva, ale svojim zbierkovým fondom je mimoriadne zaujímavá ako z historického, tak i z geologického hľadiska.

Zbierkový fond

Expozícia vznikla vďaka iniciatíve niekdajšieho geológa miestnych baní Dušana Vandrášika a vystavené exponáty tvoria asi tretinu jeho celkovej súkromnej zbierky.

Návštevníka upútajú historické i súčasné banícke uniformy, rôzne banské prilby, náradia ako banícke kladivá (fajslíky, oškrty), ale tiež rozsiahla zbierka banských svietidiel od kahancov po karbidové lampy. Najstaršie z exponátov sú zo 16. storočia. Historickú časť expozície dopåňajú historické mapy miestnych baní a historické fotografie z počiatku 20. storočia.

Rozsiahla geologická zbierka zahàňa predovšetkým systematicky zotriedené minerály. Dlhoročná prieskumná a zberateľská činnosť sa odráža najmä v nálezoch z katastra Nižnej Slanej, kde dominujú minerály sideritu, tiež ankerit, kalcit, pyrit, chalkopyrit, limonit, hematit, magnetit a turmalín K nim možno prirátať aj nálezy nižnoslanských minerálov, ktoré sú významné z celosvetového hľadiska ako boulangerit, jamesonit, burnonit, gersdorfit, pyrhotín, milerit, geochronit.

Ïalšiu časť mineralogickej expozície dopåňajú minerály z okolia, predovšetkým z Rožňavy, Dobšinej, Čučmy, Betliaru, Gemerskej Polomy, Vyšnej Slanej a Vlachova.

Tretiu časť mineralogickej expozície tvoria vzorky vzácnych hornín a kryštálové drúzy z celého sveta.

Zbierka obsahuje približne 1 500 kusov vzoriek nerastov.

Prístupnosť pamiatky

Banícko-mineralogická zbierka sa nachádza v dvoch expozičným miestnostiach. Sprístupnená turistom aj s výkladom je na požiadanie. Nachádza sa na Letnej ulici č. 19 oproti zvonici. Vchod je zo zadnej strany budovy.

Kontakt

Dušan Vandrášik

e-mail: vandrasikdusan@gmail.com
mobil: 0904153642

Obec Nižná Slaná

Adresa: Obecný úrad, Námestie SNP 54, 049 23 Nižná Slaná
Telefón: 058 788 31 20
E-mail: obecnizna.slana@stonline.sk
Domovské stránky: www.niznaslana.sk

GPS Banícko-mineralogickej expozície Nižná Slaná: N 48°43,511' / E 020°24,670'

Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.