login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silica: Silická ľadnica

@ :: Roznava - Okolie ::     May 25 2012, 11:47 (UTC+0)

Vstupný dóm


Vchod do jaskyne


¼adopád


Historický nápis


Poh¾ad von


Prístupová cesta


Ochrana

Silica, okres Rožňava: Necelé dva kilometre juhoápadne od obce Silica sa nachádza jedna z najnižšie položených ľadových jaskýň sveta – Silická ľadnica. Jej nadmorská výška je iba 503 metrov. I keď nie je verejnosti prístupná, turisticky je veľmi vďačnou destináciou už pre jej impozantný skalný portál, ktorý vznikol prepadnutím pôvodného jaskynného stropu.

Turista sa má možnosť dostať upraveným schodiskom k jej vchodu, ktorý je vysoký 12 a široký 32 metrov. Z tohto miesta môže vidieť nielen vysoké skalné bralá, ktoré ho obkolesujú z troch strán, ale čiastočne aj zaľadnenie jaskyne a na jej stene aj historický zápis, ktorý tu zanechal gróf Adam Revitzky.

Jaskyňa

Pred prepadnutím stropu pôvodnej väčšej jaskyne sa na mieste terajšieho vstupu nachádzal rozsiahly vstupný dóm, ktorý obýval človek už 4 000 rokov pred našim letopočtom v mladšej dobe kamennej. Bolo to ľud bukovohorskej kultúry, ale aj neskôr v neskorej dobe bronzovej ľud kyjatickej kultúry okolo 1000 až 770 pred našim letopočtom. Svedčia o tom bohaté archeologické nálezy črepov.

Súčasný oválny vchod (za vyhliadkovým zábradlím) je pokračovaním niekdajšieho rozľahlého dómu a v závere je ukončený ľadopádom, ktorý podľa ročného obdobia dosahuje výšku od 12 do 15 metrov. Množstvo ľadu však každoročne klesá.

Vstupný dóm ďalej pokračuje úzkou asi 20 metrovou chodbou do vápencovej jaskyne, chodba ústí do Archeologického dómu. Tento mohutný podzemný priestor má dåžku až 80 metrov, šírku 25 až 40 metrov a výšku až do 10 metrov. Sieť podzemných chodieb je dovedna dlhá 1 100 metrov a celkové prevýšenie jaskyne je 110 metrov.

Pokračovanie jaskyne za zľadovateným vstupným dómom objavil v roku 1931 jaskyniar J. Majko. Odvtedy sa aj v týchto hlbších jaskynných priestoroch vykonával archeologický výskum, ktorý potvrdil osídlenie človekom rovnako bohatými nálezmi.

Prúdenie vzduchu medzi krasovou a ľadovou časťou jaskyne je jednou z príčin zmenšovania ľadopádu. Aj z toho dôvodu je vstup do spojovacej chodby zabezpečený kovovou platňou a zahádzaný balvanmi.

Silická ľadnica je dlhodobo známa a zachoval sa jej nákres od J. Buchholtza z roku 1719. V roku 1744 ju opísal aj slovenský polyhistor Matej Bel. V súčasnosti má najvyšší stupeň ochrany ako svetové prírodné dedičstvo UNESCO. Na jeho zoznam sa dostala v roku 1995.

Ako sa tam dostať

Prístup je veľmi jednoduchý, takmer bez prevýšenia. Z obce Silica vedie červená turistická značka v smere na Silickú Brezovú. Zo zóny obce prejdete lesom, kde od červenej značky smeruje žltá priamo k jaskyni. Dovedna je to 30 minútová prechádzka.

Druhou možnosťou – pokiaľ idete autom to Slavca či Gombaseckej jaskyne – je zastaviť na výraznom parkovisku vľavo pri ceste na Silicu. (Je to pomerne blízko pred dedinou, už ju vidieť. Nachádza sa tam zastrešené odpočívadlo so stolom a lavičkami.) Odtiaľ vedie žlto značená spojka priamo k jaskyni. Opäť je to prechádzka takmer bez prevýšenia. Z parkoviska k Silickej ľadnici to trvá 15 minút.


Poloha na mape: Turistická Mapa Sk


GPS – Silická ľadnica: N 48°32,987' / E 020°30,234'
GPS – parkovisko 15 min. od jaskyne: N 48°33,425' / E 020°30,286'


Slavomír Szabó


***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.