login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Spišské Tomášovce: Závrt Ïurkovec

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Jun 11 2012, 15:55 (UTC+0)

.


.


Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves: V Národnom parku Slovenský raj v lokalite Ïurkovec sa nachádza náučná lokalita Závrt Ïurkovec. Nájdete ho priamo na žltej turistickej značke vedúcej z Čingova na Ïurkovec (a ďalej na Tomášovský výhľad). Ide o typickú ukážku terénnej depresie, ktorá vznikla presakovaním až prietokom vody z povrchu do podzemných priestorov s neustálym odplavovaním pôdy. Nachádza sa pri ňom informačná tabuľa.

Pohľad geológa

Závrt Ïurkovec má nepravidelný tvar s dåžkou 36 metrov, šírkou 25 metrov a håbkou 6 metrov. Jeho dnom po dažďoch odteká voda do podzemných priestorov, takže ako pri všetkých závrtoch, aj tu sa predpokladá spojenie s možnou jaskyňou, prípadne s podzemnou priepasťou.

Závrt je vytvorený paleogénnymi (treťohornými) karbonátovými hrubozrnnými zlepencami. Tieto v minulosti tvorili veľkú časť územia Slovenského raja. V súčasnosti sa v súvislejších plochách vyskytujú v severnej oblasti, hraničiac s Hornádskou kotlinou. Prielom Hornádu je síce viac charakteristický triasovými vápencami, avšak v severnej časti dominujú paleogénne pieskovce. Práve tu, teda v rovnakom podloží ako má závrt, sa nachádza viacero jaskýň. Najznámejšou z nich je blízka Tomášovská jaskyňa, ktorej dåžka je 276 metrov.

Pohľad etnologický

Ïurkovec, či po spišsky Ïzurkovec, je miesto, ku ktorému sa viaže povesť. Kde je závrt, kedysi údajne stála krčma, v ktorej sa viedol bezbožný život. Povesť napísanú na základe rozprávanie starých obyvateľov Spišských Tomášviec má názov Džurkovská krčma.


Pohľad turistu

Pokiaľ sa nešpecializujete na geológiu, závrt budete viac-menej vnímať ako jamu, ktorá je naviac zarastená bujnou vegetáciou, takže ani nevidieť na jej dno. Ak ste niekedy navštívili Silickú planinu, Plešiveckú planinu, či niektoré iné z planín Slovenského krasu, Ïurkovec sa vám bude zdať malý a pravdepodobne esteticky menej príťažlivý. Upútanie pozornosti turistov tu však nemá význam z hľadiska krajinnej estetiky, ale náučne objasniť jeden z javov, ktoré sú charakteristické najmä pre vápencové geologické podložia.

Závrt Ïurkovec si je dobre pozrieť, ale pravdepodobne netvorí a nebude tvoriť cieľový bod záujmu návštevy Slovenského raja. Skôr je to miesto na ceste v smere na Ihlu, Kazateľnicu a Tomášovský výhľad.

Prístup

Po žltej turistickej značke z Čingova (smer Tomášovský výhľad) – 15 minút.
Po modrej turistickej značke zo Spišských Tomášoviec – 30 minút

Pokiaľ idete autom, môžete zaparkovať priamo v stredisku Ïurkovec. Pri odbočke na ceste medzi Čingovom a Spišskými Tomášovcami stojí železný ståp s označením cyklotrasy. Tá vedie spomínanou odbočkou po asfaltovej ceste, kam je prístup aj autom. Z parkoviska sú to k závrtu cca 2 minúty po žltej turistickej značke v smere na Čingov.

GPS parkovisko Ïurkovec: N 48°56,802' / E 020°28,615'


Slavomír Szabó


Použitá literatúra:
František Miháľ: Krasové javy v paleogénnych pieskovcoch a zlepencoch pri Spišských Tomášovciach (In Aragonit 15/1 2010)
Karol Hric: Slovenský raj

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.