login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrabušice: Piecky

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Jun 15 2012, 20:05 (UTC+0)

.


.


.


.


Hrabušice, okres Spišská Nová Ves: Jednou z možností, ako si s malou príchuťou adrenalínu vychutnať prírodné krásy Národného parku Slovenský raj, je prechod tiesňavou Piecky. Turistu tu čakajú tri nádherné vodopády, z ktorých najvyšší má 13 metrov. Tomu je prispôsobený aj prechod s vysokým počtom nielen kovových, ale najmä drevených rebríkov, ktoré vedú nad početnými kaskádami potoka. Nechýbajú ani stupačky a reťaze, ale ani krásne vysoké vápencové bralá a úžasné prírodné zákutia.

Piecky – národná prírodná rezervácia

Národná prírodná rezervácia Piecky s rozlohou 244,93 bola vyhlásená už v roku 1976, od roku 1964 bola chránená ako prírodný výtvor. V súčasnosti požíva najvyšší – 5. stupeň ochrany, takže pohybovať sa tu možno iba po značených turistických chodníkoch.

Na území rezervácie sa nachádzajú tri tiesňavy. Sú to Predné Piecky, Zadné Piecky a Stredné Piecky. Žltá turistická značka prechádza cez Stredné Piecky (všeobecne nazývané len Piecky), ostatné tvoria severovýchodný a juhovýchodný prítok potoka. Cez Predné Piecky a Zadné Piecky turistické značky nevedú a sú verejnosti neprístupné. Dôvodom ochrany rezervácie je okrem roklín aj početný výskyt chránených rastlín.

Piecky – tiesňava

Stredné Piecky (či Piecky) je približne 5 kilometrov dlhá tiesňava s prevýšením 378 metrov. Počas jej prechodu na turistu čaká Vysoký vodopád s výškou 13 metrov, vodopád Kaskády (čo je vlastne séria kratších vodopádov) a Terasový vodopád s výškou 8 metrov.

Prechod roklinou je povolený len proti prúdu potoka, teda z osady Píla smerom k prameňu.

V dolnej časti tiesňavy (nazývanej aj Biela dolina) musíte počítať s tým, že najmä na jar alebo po dažďoch sa budete musieť viackrát brodiť, či skákať po kameňoch cez potok. Neskôr, ako roklina stúpa, na vás čaká pomerne vysoký počet rebríkov, z ktorých je väčšina drevená a nejdú kolmo nahor, teda pri ich prechode nemožno používať aj ruky. To môže byť trochu náročnejšie najmä po daždi, keď sú drevené rebríky mokré a šmykľavé. Pár metrov pod vami sú pritom vápencové kaskády s pomerne bujným potokom. Nie je to teda prechádzka vhodná pre skupiny s malými deťmi.

Z horného konca tiesňavy turistická značka pokračuje stále stúpajúcou cestou na stret so zelenou turistickou značkou, ktorá tu smeruje z rokliny Suchá Belá. Ïalej pokračujú spoločne už po lesnej asfaltovej ceste na vrchol Suchej Belej, kde sú ďalšie križovatky s bohatými možnosťami pokračovania túry.

Prechod tiesňavou Piecky trvá 2 hodiny a 20 minút čistej chôdze. Vzhľadom na terén a potrebný oddych nezabúdajte na potrebnú časovú rezervu.

Ako sa tam dostať

Z obce Hrabušice vedie asfaltová cesta v smere do Stratenej. Miniete Podlesok, pokračujete ďalej až po osadu Píla (Hrabušice – Píla), kde sa nachádza parkovisko. Odtiaľ je to pár metrov po asfaltke vpravo až do ústia doliny.

Ak idete pešo, z Podlesku do Píly vedie zelená turistická značka, ktorú absolvujete za jednu hodinu.

Hrabušice – Píla - Parkovisko: N 48°56,720' / E 020°20,840'
Piecky – ústie tiesňavy, turistická značka: N 48°56,605' / E 020°20,793'


Slavomír Szabó


***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.