login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce: Sviatky Božieho tela

@ :: Historické foto ::     Jun 27 2012, 15:20 (UTC+0)

Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia vznikla v roku 1942 a vidíme na nej dievčatá z Letanoviec, ktoré sú pripravené na rituál sviatku Božieho tela. Oblečené sú v typických letanovských krojoch.

Tento sviatok mal v Letanovciach podobný charakter ako v mnohých iných obciach na Slovensku, avšak boli tu určité špecifiká. Najskôr sa v kostole konala bohoslužba, po ktorej vyšiel z kostola sprievod. Na jeho čele štyria hasiči niesli „prenosnú kaplnku“, ktorú na podstavci tvorili štyri ståpy a z vrchu sa na nej nachádzal baldachýn. Vo vnútri bola uložená monštrancia. Pred hasičmi kráčali už len dievčatá y fotografie, ktoré mali košíky plné lupeňov kvetov a tieto hádzali na zem, aby sprievod kráčal po nich.

Takto postupne prešli celou dedinou, pričom na štyroch miestach už boli pripravené malé provizórne oltáriky. K nim pristúpil kňaz, položil na ne monštranciu a zdvihol hostiu - Božie telo a všetci ľudia pokľakli. Nasledovala spoločná modlitba, po ktorej kňaz žehnal na všetky štyri svetové strany.

Keď sprievod prešiel celou dedinou, vrátil sa do kostola a omša pokračovala.


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5802