login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce: Svadobný sprievod

@ :: Historické foto ::     Jul 02 2012, 07:29 (UTC+0)

Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia vznikla v tridsiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej svadobný sprievod v kočoch. Určite išlo o svadbu v zámožnejšej rodine, pretože sa vezú na vozoch.

Najskôr mali mladí počas troch nedieľ v kostole ohlášky, kde kňaz vyhlasoval, kto a s kým sa bude kedy brať. Pokiaľ by niekto vedel, prečo sa vziať nemôžu, mal to nahlásiť, alebo mlčať naveky. Svadby sa v tom čase v Letanovciach konali v pondelky. Predsvadobný rituál odlúčenia od kamarátov sa začínal už v nedeľu. Vtedy sa zišli len mladí a slobodní s budúcou nevestou a ženíchom. Zatiaľ čo v mnohých dedinách sa mladý muž lúčil s kamarátmi a dievča s kamarátkami zvlášť, v Letanovciach išlo o spoločnú rozlúčku. Bolo to stretnutie bez jedla a bez pitia, iba posledná spoločná tancovačka s cigánskou muzikou. Netrvala dlho, od popoludnia do skorého večera, pretože na druhý deň bola svadba.

Na svadobný obrad išla neraz celá dedina, ale hostiny sa zúčastnili len pozvaní z rodiny. Pozývať na svadbu chodili družbovia už po druhých ohláškach. Každý z družbov či družičiek mal určené, koho má zavolať. Tiež mali dohodnúť, kto príde ako hosť, kto za kuchárku či za starostu svadby (ceremoniála).

Po dopoludňajšom kostolnom obrade sa išlo najskôr do domu nevesty. Práve z tejto časti pravdepodobne pochádza táto fotografia. Tam sa podával slávnostný obed a popoludní sa svadobčania presunuli do domu ženícha, kde začala tancovačka.


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 5529