login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce: Obchod

@ :: Historické foto ::     Jul 02 2012, 07:41 (UTC+0)

Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia vznikla v tridsiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej sprievod v kočoch. Tie sa konali v Letanovciach pomerne často a pri rôznych príležitostiach. V tomto prípade pravdepodobne išlo o oslavu dožiniek. Vzadu na fotografii spoza domov vyčnieva veža pôvodne gotického rímsko-katolíckeho kostola Všechsvätých. Z dobového hľadiska zaujme obchodná tabuľa na dome vpredu J. Zemančik obchodník.

Zemančik v danom čase prevádzkoval väčší z dvoch obchodov v obci. Okrem obchodu mal ja krčmu. Už v daných rokoch ponúkal čapované pivo. Sortiment obchodu nemal široký, lebo takmer každá domácnosť bola potravinovo sebestačná. Všetko si vypestovali a vychovali, chlieb taktiež piekli doma. Pokiaľ ide o oblečenie, aj látky a šaty si ľudia zhotovovali sami a každá rodina za týmto účelom pestovala ľan. Pokiaľ šiel niekto nakupovať do obchodu, tak predovšetkým soľ, cukor a petrolej. Ten používali do petrolejových lámp, keďže do obce zaviedli elektrický prúd až v roku 1947. Okrem spomínaných komodít obchod ponúkal predovšetkým cukríky a iné sladkosti. To už však bol veľmi príležitostný tovar, pretože najväčšou hodnotou bola zem a každá rodina sa snažila sporiť, aby si mohla dokúpiť ďalší kus poľa. Pokiaľ niekto chcel „cukrík“, tak si ho vyrobil doma rozpustením karamelu.

Sebestačnosť v potravinách bola základom, ale väčšina rodín mala aj nadprodukciu, ktorú sa snažila predať najmä na mestských trhoch. Ženy nosili predovšetkým mlieko a maslo na predaj do Spišskej Novej Vsi a do Levoče. Jedna z najstarších pamätníčok obce spomína, že i keď mali masla dosť, doma ho jedli iba príležitostne tak raz až dva razy v týždni, aby ušetrili a našporili. Ak chceli chlieb, chutil im aj suchý.

Obchodník Zemančik opustil Letanovce v časoch vojnového Slovenska. Naraz zatvoril obchod aj krčmu a odsťahoval sa aj s rodinou nevedno kam. Nevie sa ani dôvod, pre ktorý tak urobil.


Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 6715