login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce: Dožinkové slávnosti

@ :: Historické foto ::     Jul 02 2012, 07:53 (UTC+0)

Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia vznikla v štyridsiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej voz a ľudí nachystaných na dožinkový sprievod. (V miestnom nárečí „vižniky“). Letanovce bola rýdzo poľnohospodárska obec a existencia jej obyvateľov v značnej miere závisela od úrody. Dni žatvy patrili medzi tie najnáročnejšie, pokiaľ ide o fyzickú prácu, tak nečudo, že dožinky vynikali ako najočakávanejšie sviatky a sprevádzali ich najbujarejšie oslavy.

Keď boli z polí zozbierané posledné obilniny, ženy a dievčatá pripravili veniec z klasov. Ten ešte ozdobili pestrofarebnými stužkami. Veniec priniesli a darovali domácemu gazdovi, ktorý svojich pomocníkov pohostil klobásami, slaninou, chlebom a pálenkou.

Neskôr, keď už mala za sebou žatvu celá dedina, vence opäť viezli svojim gazdom pomocníci, ale už na vozoch cez celú dedinu. Vozy aj kone boli taktiež ozdobené stužkami. Robili to všetci v dedine naraz, takže v daný deň Letanovce vyzerali, akoby nimi prechádzali alegorické vozy z 1. mája neskorších čias. Spravidla sa tak konalo v poslednú augustovú alebo v prvú septembrovú nedeľu.

Na čele sprievodu kráčal mládenec so zástavou, za ním nasledovali štyri vozy znázorňujúce štyri ročné obdobia a potom ďalšie s vencami. Najväčší gazdovia stáli pred školou pri farskej záhrade, kde im okrem spomínaných vencov odovzdali aj prvé koláče z novej múky. Na uverejnenej fotografii môžete vidieť, že jedna z dievok drží veniec a druhá koláč.

Potom nasledovala tancovačka s cigánskou muzikou. V tejto súvislosti je zaujímavý miestny výraz pre Rómov. Ak ich chceli nazvať hanlivo, povedali im „farahúni“. (Na fare pokrstení Húni, čiže divosi.) To však na nich museli byť zlostní. Inak, ak ich chceli nazvať pekne, vraveli im – cigáni.


Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5780