login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce: Fotka v kroji do Ameriky

@ :: Historické foto ::     Jul 02 2012, 08:16 (UTC+0)

Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia vznikla medzi rokmi 1900 až 1905 a vidíme na nej matku s dcérami z Letanoviec. Ide o štúdiové foto, ktoré urobil v ateliéri G. Matz v Poprade. Otec tejto rodiny bol práve pracovať v Amerike, pretože doma mal problémy uživiť rodinu. Keďže sa mu tam začalo dariť a posielal doláre, požiadal manželku, aby sa dala s deťmi odfotiť a mohol sa na nich mohol každý deň pozerať. Keď sa vrátil, nepriniesol toľko peňazí, že by sa z nich stali veľkostatkári, ale mohli si kúpiť dve kravy a veľkú roľu, čím sa stali potravinovo sebestační, a o to v tých časoch išlo. Samozrejme, späť domov priniesol aj túto fotografiu.

Foto je dobrým dokumentom tradičného ženského letanovského kroja na prelome storočí. Kroje boli minimálne dvoje – slávnostné a na denné nosenie. V tomto prípade sú to slávnostné. Dievčatá a slobodné dievky mali kroje celkom biele, vydatá žena nosila vždy aj nejakú tmavú farbu a, samozrejme, hlavu musela zakrytú čepcom alebo šatkou.

Vývin tunajších krojov, tak ako ich v knihe Letanovce – môj rodný kraj spracoval Jozef A. Vronč, možno na základe poznania rozdeliť do troch častí.

Najstaršie zmapované kroje, aké sa nosievali približne do polovice 19. storočia, boli pokryté početnými farebnými výšivkami, od ktorých sa neskôr upustilo.

Koniec 19. storočia zobrazuje fotografia.

Neskôr prišli u žien a dievčat do módy živé farby. ¼anové domáce plátno si dávali farbiť vo farbiarni v Hranovici. Nešlo pritom vždy o jednofarebné látky, pretože tamojší farbiari ponúkali aj tlač rastlinných ornamentálnych vzorov, ktoré sa na miestom oblečení stali populárnymi najmä začiatkom 20. storočia.




Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5873