login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Spišské Tomášovce: Ihla a Kazateľnica

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Jul 09 2012, 19:10 (UTC+0)

.


.


.


.


Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves: Jedno z pekných vyhliadkových miest v Národnom parku Slovenský raj sa nachádza v katastri Spišských Tomášoviec. I keď je výhľad obmedzený asi na 180 stupňov, pred návštevníkom sa otvára pohľad na masív vrchu Matka Božia (905,6 m.n.m.) a časť Čingova (652,3 m.n.m.). Zaujímavosťou daného miesta sú hneď dva vápencové skalné útvary nazvané Ihla a Kazateľnica. Ešte pred niekoľkými desaťročiami sa vynímali ako dominanty okolia, avšak dnes ich čiastočne zakrýva porast borovíc.

Botanická lokalita

Z botanického hľadiska ide aj o významnú lokalitu, v ktorej rastú nevädza Triumfettova (Cyanus triumfettii), jagavka konárolistá (Anthericum ramosum), z drevín je zasa raritný výskyt hneď štyroch druhov jarabín naraz. Sú to jarabina mukyňová (Sorbus aria), jarabina rakúska (Sorbus austriaca), jarabina brekyňová (Sorbus torminalis) a jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia).

Zoologická lokalita

Lesy Slovenského raja sú biotopom našich najznámejších šeliem, a to najmä v tých častiach, kde nevedú turistické značky. Práve hlboké lesy v okolí masívu Matky Božej sú známe bohatým výskytom vlka dravého (Canis lupus). rysa ostrovida (Lynx lynx) a mačky divej (Felis silvestris).

Prístupnosť

Ihla, Kazateľnica a vyhliadka sa nachádzaj[ v nadmorskej výške 488 metrov na žltej turistickej značke vedúcej z Čingova na Tomášovský výhľad (a opačne).

Pokiaľ idete z Čingova, pešia túra na Ihlu a Kazateľnicu trvá cca 1 hodinu. Žltá značka prechádza z Čingova okolo závrtu na Ïurkovec, ďalej pokračuje medzi chatami a na svah, odkiaľ ide ako jediná lesná cesta. Je dobre značená a nedá sa poblúdiť. Pokiaľ od Ihly a Kazateľnice pokračujete ďalej na Tomášovský výhľad, čaká vás ešte polhodinka chôdze s viacerými výhľadmi. Rovnaké časové nároky sú aj na absolvovanie trasy v opačnom smere.

GPS Ihla a Kazateľnica: N 48°56,487' / E 020°28,111'



Slavomír Szabó

Informačné zdroje: Správa Národného parku Slovenský raj


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.