login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ružín – vodná nádrž

@ :: Gelnica - okolie ::     Jul 24 2012, 09:58 (UTC+0)

Poh¾ad zo Sivca


.


Margecany, Jaklovce, okres Gelnica, Malá Lodina, Košická Belá, Opátka – okres Košice-okolie: Vodná nádrž Ružín, či skôr zostava vodných diel Ružín I a Ružín II sa nachádza na území okresov Gelnica a Košice-okolie v Košickom samosprávnom kraji. Hlavným vodným zdrojom je rieka Hornád, ďalšími výraznejšími Hnilec a Belá.

Vodná plocha obkolesená Volovskými vrchmi má tvar nepravidelného V a dåžku 14 kilometrov. Vzdialená je od Košíc necelých 30 kilometrov. V najhlbších miestach je výška vody cez 50 metrov. Ružín patrí medzi časté turistické destinácie najmä obyvateľov z Košíc a okolia.

Vznik vodného diela

Z dnešného pohľadu je vznik vodného diela kontroverzným, a to najmä pre nútené vysťahovanie a zaplavenie štyroch obcí, ktoré ostali na jej dne. Boli to dediny Košické Hámre, Malý Folkmar, Ružín a Margecany, ktoré ako jediné jestvujú aj v súčasnosti, avšak z pôvodnej obce ostal len kostol na vyvýšenom mieste a železničná stanica.

Nádrž Ružín I bola postavená v roku 1967 s kapacitou 59 miliónov kubických metrov, v roku 1972 bola ukončená vyrovnávacia nádrž Ružín II s kapacitou 4 milióny kubických metrov vody.

Na vodnej nádrži sa nachádzajú dve elektrárne. Prečerpávacia vodná elektráreň Ružín s výkonom 60 megawattov bola prvou slovenskou prečerpávacou elektrárňou s reverzibilnými turbínami – má dva turboagregáty s Francisovou turbínou. Postavená bola v roku 1972. Vodná elektráreň Ružín II s výkonom 1,8 megawattu má jeden agregát s Kaplanovou turbínou. Dobudovaná bola v roku 1974.

Vodná nádrž a turizmus

Vodná nádrž poskytuje najmä možnosti člnkovania a kanoistiky. Vyhľadávané v tomto smere je najmä rameno, ktoré sa tiahne od Margecian. Najlepšia prístupová cesta je zo železničnej stanice Margecany-zastávka, kde možno s člnmi nastúpiť priamo na vodu, prípadne prejsť niekdajším tunelom, ktorý dnes slúži peším turistom a začať plavbu odtiaľ. Toto rameno je najmenej osídlené chatármi.

Z hľadiska kúpania je najvyhľadávanejším úsekom zátoka v blízkosti obce Opátka.

Vody nádrže často vyhľadávajú rybári, ktorí tu lovia najmä kaprov, zubáčov, ostriežov a v prípade šťastia a dobrej výbavy aj sumcov.

Peší turisti ocenia najmä blízke vrchy s dobrými výhľadmi do okolia. Prím v tomto smere hrajú Sivec, Folkmarská skala a Roháčka.

V okolí sa nachádza viacero rekreačných stredísk s možnosťami stravovania a ubytovania. Medzi ne patria aj Penzión Sivec a Chata Opátka.



Poloha na mape: Vodná nádrž Ružín




Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.