login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej

@ :: Okolie ::     Aug 30 2012, 10:59 (UTC+0)

.


.


.


.


Medzev, okres Košice-okolie: Pri návšteve Medzeva by ste nemali vynechať na Slovensku ojedinelé Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej. Fotografická a kinematografická zbierka starých prístrojov tvorí základ expozície, ktorú začal zhromažďovať Ing. Rudolf Schuster v rámci pripomenutia sa pamiatky slovenskej filmárskej expedície v rokoch 1927 až 1928. Jej členmi boli Alojz Schuster, Ján Benedik a Michal Benedik.

Objekt

Múzeum tvorí rekonštruovaný rodinný dom nemeckého (mantáckeho) typu s nádvorím a záhradou, akých sa zachovalo v Medzeve viacero. Pozoruhodný je aj z hľadiska vidieckej architektúry a prepojenia obytných a účelových častí stavieb, najmä ak vezmeme do úvahy, že na dvore sa nachádza funkčný hámor so tradičným kováčskym mechanizmom, čo je pútavé najmä z hľadiska múzeí technického zamerania .

V rozľahlej záhrade sú vystavené hámorné kolesá a nachádza sa tu aj oddychová zóna s lavičkami, na ktorých si posedeli švédsky kráľ i prezidenti rôznych krajín.

Expozícia

Tematická expozícia z histórie fotografie a filmovania vznikla predovšetkým zbierkovou činnosťou a kúpou zakladateľa múzea Rudolfa Schsutera, ale tiež darmi nadšencov zbierky i významných postáv politickej scény, medzi ktorými nájdeme Johannesa Raua, Václava Havla, Alexandra Kwaœnewského, Leonida Kučmu, Thomasa Klestila, švédského kráľa Carla XVI Gustava, monadského princa Alberta a ďalších.

Základ tvoria filmovacie kamery – od drevených z počiatku 20. storočia, ktoré pracovali ešte s 35 mm filmom až po amatérske a profesionálne kamery na 8 a 16 mm filmy z čias analógového nakrúcania. Kamery pochádzajú z celého sveta a nájdete tu aj raritné kusy značiek Baley, Ernemann, Ertel – Werke, Eumig, Pathé, Prestwisch, Wiliansom a ďalšie.

Z premietacej techniky expozícia obsahuje historické lampové skrine, laternu magicu, stereoskopy, pričom exponáty vekom siahajú až po prelom 19. a 20. storočia. Od tridsiatych rokov nastupujú diaprojektory a „novšie“ premietačky.

Cenná je i zbierka fotoaparátov od historických jednoduchých boxov cez staré zrkadlovky až po profesionálne filmové prístroje, ktoré ustúpili ére digitálnej fotografie. Z historických aparátov upútajú pozornosť najmä najstaršie, ktoré boli vyrobené okolo roku 1890. Nachádzajú sa medzi nimi značky Agfa, Ernemann. Kodak a ďalšie. Súčasť expozície tvoria aj staré zväčšováky a ďalšia fotografická laboratórna technika.

Popri technickej expozícii pri prehliadke múzea navštívite aj historicky zariadené izby medzevskej domácnosti, čo už spadá do oblasti etnológie, tiež si môžete pozrieť zbierku hámorníckych výrobkov, medzi ktoré patria najmä rýle, lopaty a motyky.


Kontakt:

Návšteva múzea s odborným výkladom trvá približne jednu hodinu. Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej je pobočkou Slovenského technického múzea. Za účelom návštevy kontaktujte sprievodcu.

Adresa:
Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej
Štósska 16
044 25 Medzev

Otvorené: utorok až sobota od 10.00 do 15.00
Tel: 0918 965 701

Slovenské technické múzeum: www.stm-ke.sk



spracoval: Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.