login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Hámor – múzeum

@ :: Okolie ::     Sep 01 2012, 08:47 (UTC+0)

.


.


.


.

Medzev, okres Košice-okolie: Jednou z pobočiek Slovenského technického múzea je historický hámor, ktorý sa nachádza v centre mestečka na Štósskej ulici. Návšteva toho unikátneho diela je exkurziou nie len do starobylého a veľmi špecifického technického zariadenia, ale i miestnych dejín, počas ktorých bol Medzev strediskom výroby s vplyvom na medzinárodný obchod so železiarskym náradím. V rokoch 1860 – 1870 bolo pri Nižnom i Vyšnom Medzeve vyše sto hámrov, kde pracovalo asi 500 majstrov s pomocníkmi a učňami.

História hámorníctva v skratke

Najstarší písomný doklad o hámorníctve v Medzeve pochádza z roku 1376, keď v Spišskej kapitule podpísal majster Eliáš Teknagel zmluvu, ktorou si prenajal tri miesta pri rieke Bodva na vybudovanie svojich hámrov. Keď v roku 1447 bratríci prepadli a dobyli Premonštrátsky kláštor v Jasove, medzevskí hámorníci pre nich vyrábali zbrane.

Hámorníci sa spojili do kováčskeho cechu v roku 1642 a ich výroba sa zameriavala najmä na banícke a poľnohospodárske nástroje. Počas protihabsburských povstaní kuli najmä tzv. balty – vojenské sekery. V roku 1774 sa pri Medzeve nachádzalo 23 hámrov.

Miestny rozkvet výroby a obchodu nastal začiatkom druhej polovice 19. storočia, keď sa z vyše sto hámrov vyvážali medzevské pluhy, rýle a motyky do celého Uhorska a i zahraničia. Známe boli najmä svojou pevnosťou a tým aj dlhou životnosťou. Od roku 1870 v Medzeve stála už aj vysoká pec s výkonom 20 tisíc metrických centov surového železa ročne, ale aj to bolo málo, takže pre hámre sa železo dovážalo aj z Dobšinej a Prakoviec. V sedemdesiatych rokoch 19. storočia však zároveň nastal rozvoj manufaktúr, ktorý za tridsať rokov znížil počet medzevských hámorníkov o viac než polovicu.

V roku 1933 pri Medzeve pracovalo 95 hámrov, ale v roku 1950 už len 50. Po znárodnení keď sa v roku 1955 hámre spojili do národného podniku Tatrasmalt, to bolo 32 hámrov. Fabrická výroba poľnohospodárskych nástrojov však zlikvidovala aj tieto, v roku 1960 bolo pri Medzeve funkčných už len 5 hámrov.

Objekt a expozícia

Múzeum tvorí historická budova tzv. Tischlerovho hámru. Pochádza z druhej polovice 19. storočia, stavebne ide o kombináciu kameň, drevo. Zachovalo sa technické zariadenie, na ktorom možno demonštrovať celý systém tohto kováčskeho mlynu, teda od prívodu vody z nádrže (tajchu) na poháňacie mlynské koleso s prevodom na mohutné kladivo, ktorého úder dokázal kuť železo neporovnateľne väčšou silou, než v štandardnej kováčskej dielni. Ïalšiu časť expozície tvorí kováčske náčinie.

Objekt prešiel rekonštrukciou v roku 2010.

Kontakt:

Za účelom návštevy je vhodné vopred kontaktovať sprievodcu v Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve na ulici Štósska 16.


Otvorené: utorok až sobota od 10.00 do 15.00
Tel: 0918 965 701

Slovenské technické múzeum: www.stm-ke.sk



spracoval: Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.