login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Obyvatelia a zvieratá

@ :: Historické foto ::     Sep 14 2012, 09:15 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia pochádza z druhej polovice päťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej obyvateľov Slatviny s koňmi. Napriek tomu, že ide o podhorskú dedinu, nebola založená na ťažbe dreva či uhliarstve, ale na pestovaní obilnín a chovu zvierat. Kone pritom neboli typické zvieratá, vlastnili ich len najbohatší gazdovia. Tí chudobnejší na záprah používali voly a ešte chudobnejší kravy.

Pred kolektivizáciou, ktorá dedinu zasiahla až v roku 1959, sa vykonalo sčítanie majetkov. Podľa neho tu bolo 125 kráv a 30 volov, s mladými jalovičkami a býčkami dohromady 220 kusov hovädzieho statku. V dedine sa venovali tiež salašníctvu a nachádzalo sa tu 250 oviec. V Slativne pritom žilo približne 280 obyvateľov a každá rodina chovala ešte jednu až tri ošípané.

Významnú úlohu z hľadiska obživy zohrávali sobotňajšie trhy v Krompachoch, kde zo Slatviny pravidelne nosili ženy mlieko, maslo, syry a vajcia. Počas týždňa zasa takto chodievali často aj do Gelnice, ktorá je po cestách vzdialená 27 kilometrov. Ïalší príjem bol z predaja mladých jalovíc a býčkov na bitúnky. Býky na rozmnožovanie sa v domácnostiach nechovali. Obec za týmto účelom živila tzv. obecného býka, ktorý za poplatok oplodňoval všetky kravy. Starosť o býka mal obecný pastier.

Chov v týchto rozmeroch ukončila až kolektivizácia a násilné odnímanie pozemkov a zvierat.

Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4064