login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Hasiči

@ :: Historické foto ::     Oct 10 2012, 13:41 (UTC+0)

Slatvina, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia zachytáva hasičov prvého dobrovoľného požiarneho zboru v obci pri striekačke, ktorú si tu zakúpili v roku 1926.

Slatvina ako väčšina spišských podhorských dedín mala predovšetkým domy s dreva a so šindľovými strechami. Požiare teda neboli výnimočné a mohli sa ľahko šíriť, prípadne naraz zničiť celú obec. Preto ešte aj v časoch Rakúsko-Uhorska tu pôsobili nočné hliadky, ktoré chodievali na vartu. Takéto hliadky bývali takmer v každej dedine a úlohy „vartašov“ sa zvyčajne chytali obecní pastieri. V Slatvine sa však striedali s obyvateľmi, ľudia chodili na nočné pochôdzky v poradí podľa toho, ako mali postavené domy.

Vznik dobrovoľného hasičského zboru v Slatvine sa datuje do roku 1924, kedy mal dvanásť členov. Byť hasičom bolo aj vecou prestíže a v danom čase takýto muž požíval v obci určitú vážnosť. Okrem pravidelných cvičení, preventívnych hliadok a stanovovania nočných pochôdzkárov mali hasiči aj určité kultúrne aktivity. Medzi ne patrilo každoročné usporiadanie hasičského bálu, majálesov, ale tiež pomoc a príprava pre vystupovanie miestneho ochotníckeho divadla alebo prizvaných ochotníckych divadiel z okolitých obcí. K ich pravidelným aktivitám patrilo aj čistenie a udržiavanie prameňa minerálnej vody Anna.

V roku 1930 v Slatvine postavili aj hasičskú zbrojnicu s pozorovacou vežou, ktorá zároveň slúžila na sušenie hadíc.


Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.








čitateľov: 5197