login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košická Belá - Ružín: Drienková skala

@ :: Okolie ::     Oct 13 2012, 23:09 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


.

Košická Belá, okres Košice-okolie: Pokiaľ máte záujem o nenáročnú túru, ktorá vás zavedie na miesto k dobrou vyhliadkou na okolité vrchy, vyberte sa na Drienkovú skalu. Nachádza sa v oblasti Ružínskej priehrady neďaleko známeho vyhliadkového vrchu Sivec. Nadmorská výška Drienkovej skaly je len 530 metrov, teda od Sivca je nižšia o 251 metrov, no napriek tomu tu uvidíte nielen ramená priehrady, niekoľko pásiem sa sebou sa tiahnucich horských chrbtov Volovských vrchov, Bujanovské vrchy a Holicu, ale v prípade dobrého počasia aj Vysoké Tatry. Aj preto je Drienková skala medzi turistami známa ako Malý Sivec.

Drienková skala vo faktoch

Drienková skala je súčasťou Slovenského rudohoria, časti Volovské vrchy, celku Čierna hora, podcelku Pokryvy, lokality Ružínsky kras. Vrcholové bralo tvorí pretiahnutý skalný hrebienok, ktorého strmé západné svahy klesajú k Ružínskej priehrade a na východnej strane mierne stúpajú na Sivecké lúky.

Samotná Drienková skala (či Malý Sivec) netvorí samostatný kopec. Je to skalné miesto na jednom zalesnenom úzkom hrebeni vychádzajúcom z rozľahlých Siveckých lúk. Samotná skala však zalesnená nie je a nachádza sa na mieste malej lúčky s výhľadom.

Výstup na vrchol od autobusovej zastávky „Vodná nádrž Ružín – most“ netrvá zvyčajne ani hodinu.

Odporúčaná trasa

Možností ako sa dostať na Drienkovú skalu je niekoľko. Najlepší prístup je od autobusovej zastávky „Vodná nádrž Ružín – most“, dlhšie a časovo i výškovo náročnejšie trasy sú po žltej a zelenej turistickej značky zo železničnej stanice Ružín, prípadne modrej a zelenej turistickej značke z Malej Lodiny.

Odporúčaná trasa, ktorá trvá trištvrte hodiny a až hodinu, začína pri moste cez Ružínsku priehradu, ktorý je ako zastávka Ružín dostupný autobusovými spojmi z Košíc do Opátky, prípadne do Gelnice. Nachádza sa tu aj dostatok priestoru na parkovanie áut.

Od mosta vedie úzka asfaltová cesta popri vodnej nádrži a chatovej oblasti. Hneď pri moste naľavo sa nachádza rozdeľovník značiek. Pokračujte touto asfaltovou cestou do chvíle, keď od nej napravo stúpa do lesa široká lesná cesta. Cez cestu je železná závora. Stúpajte lesnou cestou, značkovanie je v pohode. V jednom úseku dobre viditeľná značka ukazuje na úzky lesný chodník, po ktorom prejdete opäť na širokú lesnú cestu. Z tej znova po chvíli ešte raz zelená značka bočí na úzky lesný chodník a vedie kolmo na lesnú cestu. Tu uvidíte drevenú smerovku „Drienková skala“. Môžete sa ďalej vybrať po značkovanej trase, značku tvoria dva trojuholníky – červený a diely. Odtiaľ je však prístup na Drienkovú skalu strmší.

Odporúčame pokračovať po zelenej turistickej značke, ktorá opúšťa širokú lesnú cestu a znovu vedie úzkym vyšliapaným chodníkom do svahu , ktorý smeruje priamo na Sivecké lúky. Po chvíli cesta lesom končí a otvára sa lúčnatý priestor. Naľavo hore už vidíte vrchol Sivca. Keď sa stúpanie zmierni, uprostred lúk uvidíte opäť smerov „Drienková skala“. Tu zabočíte vľavo a prejdete lúkou na hranicu lesa. Popri nej sa vydáte vľavo. Široký lesný chodník je opäť značkovaný červeným a bielym trojuholníkom. Chvíľami len mierne stúpa, inak takmer celý zvyšok trasy klesáte bukovým lesom, až vyjdete na lúčku so skalou a nádherným výhľadom.

Výstup na Drienkovú skalu je možné v rámci jednej túry pokojne skombinovať s výstupom na Sivec bez toho, aby ste museli podávať náročný výkon.

Prevýšenie odporúčanej trasy:
Vodná nádrž Ružín, most - 327 m.n.m.
Drienková skala – 550 m.n.m.
Prevýšenie: 203 metrov


spracoval: Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.