login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: Pamätník občanom Budkoviec

@ :: Michalovce - okolie ::     Nov 13 2012, 11:11 (UTC+0)

.


Budkovce, okres Michalovce: Hneď vedľa budovy obecného úradu v Budkovciach sa nachádza malý pomník, ktorý nesie názov Pamätník občanom Budkoviec, zúčastnených protifašistického odboja 1939 – 1945. Na tabuli upevnenej na veľkom balvane sa nachádza osem mien padlých vojakov a 30 mien tých, ktorí prežili vojnové roky v aktívnom boji pri nemeckému fašizmu.

Obec Budkovce v čase II. svetovej vojny prešla všetkými peripetiami, ktoré daná doba prinášala. Nebol to len protinemecký obboj. Aj v rámci tzv. malej vojny s Maďarskom bola dedina už 23. marca 1939 prepadnutá maďarským vojskom, obsadená a viseli v nej maďarské vlajky. Zároveň zatkli štrnásť slovenských občanov, ktorý s týmto stavom prejavovali nespokojnosť. Maďari obec opustili až na zásah slovenských vojakov.

Koncom marca 1942 zasa začalo zhromažďovanie a deportácie židovského obyvateľstva michalovského okresu. Z Budkoviec takto odviezli do koncentračných táborov deväť židovských rodín.

Najdramatickejšia však vola jeseň roku 1944. Už dňa 4. augusta sa územie Šarišsko-zemplínskej župy stalo operačným pásmom, ktoré začali postupne obsadzovať nemecké vojská. Z východu sa pomaly k štátnym hraniciam približovala Červená armáda a front sa nezadržateľne blížil. Nemci sa sťahovali do východoslovenských dedín, pričom ich ubytovávali do domov bežných ľudí. V Budkovciach platil zákaz nočného svietenia v domoch, zakázaný bol aj slobodný pohyb osôb po zotmení. Prvé z opatrení súvislo s neustále narastajúcim počtom preletov ruských lietadiel nad slovenské územie. Druhý zákaz sa týkal najmä eliminácie spolupráce miestneho obyvateľstva s partizánmi, či s inými formami odboja.

Do Budkoviec prišla nemecká kolóna 12. októbra 1944. Vojaci sa nasťahovali do domov radových obyvateľov, vojsko obsadilo aj školu, kde zriadilo nemocnicu pre svojich vojakov. Nemecko po SNP začalo vnímať Slovensko ako nedôveryhodnú krajinu, v danom čase bolo ich posledným európskym spojenom Maďarsko. Preto aj 28. októbra prišli do Budkoviec maďarskí vojaci, ktorí zhotovili a zabezpečovali prevádzku telefónnej siete medzi nemeckým veliteľstvom, nemocnicou a vysunutými pozíciami armády na miesta, kde plánovali klásť odpor v postupe ruských jednotiek.

Následne na to začali na Budkovce stále častejšie nalietavať ruské lietadlá, časť ľudí z dediny ušla, niektorí ostali doma schovaní v pivniciach. Keďže postup oslobodzujúcich vojsk bol nezadržateľný, Nemci sa nakoniec z dediny stiahli skôr, ako prišla Červená armáda. Tým sa obec vyhla priamym frontovým bojom, i keď nemeckí vojaci ešte 25. novembra pri ústupe vyhodili do vzduchu mosty, železničnú trať a budovu stanice. Na nasledujúci deň, t.j. 16. novembra 1944, prišli do obce prví ruskí vojaci. Budkovce boli oslobodené a vojna pre ne skončila.

GPS pamätníka: N 48°37,949' / E 021°55,762'



spracoval:Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)
Zoznam národných kultúrnych pamiatok Slovenska

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.