login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Oslavy 1. mája

@ :: Historické foto ::     Jan 11 2013, 15:18 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia nepatrí medzi najstaršie, ale svojim spôsobom zachytáva jedinečný moment v histórii Turne nad Bodvou. Ide o oslavy 1. mája a vyhotovená bola v roku 1968. Práve v tomto roku ako v jedinom Turňa organizovala vlastné prvomájové oslavy. Po iné roky chodili Turniančania na povinné slávnostné sprievody do Moldavy nad Bodvou.

Záverečná tancovačka sa konala na priestore pre Čárdou, dnes známou ako Hostinec pod hradom. Na fotografii vidíme skupinu Rómov, ktorí pochádzali z Turne a hrali tu všetky tanečné zábavy.

Základom tejto skupiny boli súrodenci Dumkovci a Kónyaovci. Primášom kapely bol Pál Dumka, ktorého vidíte na fotografii vpravo s husľami. Hrávali s častými personálnymi zmenami, ale nástrojovo išlo najmä o husle, kontru, kontrabas, cimbal a akordeón. Akordeón je pritom najmladším z tunajších nástrojov a svoju cestu do folklóru si tu našiel, podobne ako na väčšine územia Slovenska, až v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

Skupina hrávala až do roku 1978 a tanečné zábavy sa odohrávali najmä v budove niekdajšieho kasína, ktoré už v danom čase, samozrejme, nesmelo prevádzkovať svoju pôvodnú činnosť – hazardné hry. Tancovačky sa konali takmer každý víkend (s výnimkou času pôstov) a najčastejšie sa tu hrávali čardáše a tango, ktoré v Turni doslova zľudovelo.


Slavomír Szabó


Informácie k tomuto článku nám poskytol Ing. Ladislav Bartók.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4968