login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Turniansky hrad od Zádielskej planiny

@ :: Historické foto ::     Jan 11 2013, 15:20 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia nepatrí medzi najstaršie, vyhotovená bola v roku 1950. Vidíme na nej pohľad na Turniansky hrad zo Zádielskej planiny. Pokiaľ by sa postavil fotograf na rovnaké miesto teraz v tom istom ročnom období, vyhotovil by pravdepodobne veľmi podobnú fotografiu. Rozdiel by bol len v tom, že v súčasnosti sa od sedla na Turniansky hradný vrch ťahajú železné ståpy s vysokým napätím.

Trasa od Turnianskeho hradu do Zádielskej doliny vedie po modrej turistickej značke a patrí medzi najvyhľadávanejšie v Slovenskom krase.

Zaujímavý je aj Turniansky hradný vrch. Nachádza sa na ňom národná prírodná rezervácia s rozlohou 13,78 hektárov. Dôvodom jeho ochrany je vzácna teplomilná flóra a fauna. Z rastlín tu možno nájsť vzácny endemit – rumenicu turniansku. Zo živočíchov zaujme najmä užovka hladká.

Fotografia dobre zobrazuje sedlo, ktorým sa Turniansky hradný vrch čiastočne vyčleňuje zo Zádielskej planiny. Práve tadiaľ kedysi viedla zásobovacia cesta na hrad. Dodnes tam na mnohých miestach nájdete vo vápencovom podloží vyjazdené stopy po kolesách vozov.

Turniansky hradný vrch tvorí hranicu medzi Košickou kotlinou a Turnianskou kotlinou.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5220