login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Centrum so sochou sv. Jána

@ :: Historické foto ::     Jan 11 2013, 15:24 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla niekedy v časoch I. ČSR a vidíme na nej centrum niekdajšieho župného mesta a dnes obce Turne nad Bodvou. Fotografia bola pôvodne čiernobiela, (nie veľmi zdarne) ručne kolorovaná a potom vytlačená ako pohľadnica.

Pokiaľ by ste sa v súčasnosti postavili na rovnaké miesto, odkiaľ fotograf fotografoval, dominanty by boli tie isté. Naľavo vidíme gotický kostol Nanebovzatia Panny Márie aj so zachovalými obrannými múrmi a napravo na kopci Turniansky hrad. Sochu pod kamenným baldachýnom na štyroch ståpoch by ste tu však už dnes hľadali zbytočne. Išlo o sochu sv. Jána Nepomuckého, ktorá pochádza zo začiatku 19. storočia.

Kamenná plastika svätca bola osadená v strede Turne približne 150 rokov. V časoch komunistickej vlády mnohým straníkom prekážala, avšak nikto sa neodvážil dať podnet na jej odstránenie, pretože stávala na dôležitom mieste. Práve tam sa totiž pravidelne stretávala mládež na spoločné korzovanie, ale konali sa tam aj mnohé verejné zhromaždenia. Socha bola s Turňou vyslovene spätá. Príležitosť sa našla až v roku 1968, keď akýsi vodič havaroval a po šmyku nabúral do kamenných ståpov. Príkaz na odstránenie sochy bol vydaný „z bezpečnostných dôvodov“.

Socha sv. Jána Nepomuckého však celkom nezmizla, ale obyvatelia ju premiestnili za hradby ku kostolu aj spolu so ståpmi a kamenným baldachýnom. Tam stojí dodnes a je zaradená na zoznam národných kultúrnych pamiatok Slovenska.

Viac o sv. Jánovi Nepomuckom sa dočítate tuto.


Slavomír Szabó


Informácie k tomuto článku nám poskytol Ing. Ladislav Bartók.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5211