login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Župný dom

@ :: Okolie ::     Jan 13 2013, 16:28 (UTC+0)

.


.


.


.


Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Župný dom v Turni nad Bodvou na Hlavnej ulici č. 96 patrí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska. Kedysi honosná budova, v ktorej sídlilo vedenie Turnianskej župy, je dnes v dezolátnom stave.

História pamiatky

Klasicistickú dvojpodlažnú stavbu s pôdorysom U postavili ako sídlo Turnianskej župy v roku 1820. Turnianska župa sa nachádzala v priestore od Drienovca po horský priechod Soroška, teda v povodí rieky Turňa a zasahovala aj na územie súčasného Maďarska. Bola najmenšou uhorskou župou. V roku 1806 bola jej rozloha 594 štvorcových kilometrov. Ešte začiatkom 12. storočia bola väčšia, ale niektoré jej časti pripadli Boršodskej, Gemerskej a Spišskej župe.

Nové sídlo postavené v roku 1820 dlho vedeniu župy neslúžilo. V roku 1882 sa totiž Turnianska župa a Abovská župa spojili do Abovsko-turnianskej župy so sídlom v Košiciach. Budova však naďalej slúžila administratívnym účelom správy územia.

Po II. svetovej vojne objekt získalo spotrebné družstvo Jednota a začalo ho využívať ako veľkosklad. V jednej časti sídlila aj hasičská zbrojnica. V roku 1991 budova prešla privatizáciou a odvtedy sa o ňu nikto nestará.

Súčasnosť pamiatky

Stav budovy je mimoriadne zlý. Chýbajú okná, časť strechy a skoro všetko, čo bolo vyrobené zo železa. Objekt je otvorený, ale vstup doň je skutočným rizikom.

Návštevník môže ešte vidieť tympanón s erbom župy a nápisom s chronostikonom. Na prízemí sú otvorené arkády, nadokenné reliéfy sú s dvojitým frontónom. Vo frontóne na poschodí je polkruhovitý mušľový obrazec. Portál má segmentový oblúk a po stranách dva štíhle ståpy s alegorickými ženskými postavami. Na viacerých reliéfoch sa opakuje ako stvárnený prvok roh hojnosti.

Prístupnosť pamiatky

Župný dom je voľne prístupný, avšak zdevastovaný.


Slavomír Szabó





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.