login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Hrad a vinice

@ :: Historické foto ::     Jan 29 2013, 17:58 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Vznik tejto fotografie môžeme datovať medzi tridsiate až päťdesiate roky 20. storočia a vidíme na nej charakteristický pohľad na Turniansky hradný vrch z cesty vedúcej z Turne do Hája a Hačavy. Okrem hradu zaujmú aj vinice.

Strmé južné svahy Slovenského krasu sú charakteristické vápencovými bralami a ílovitou kamenistou pôdou, tiež dobrou priemernou ročnou teplotou a takmer dokonalým počtom zrážok, čo je vhodné na pestovanie viniča. Už v 16. storočí bolo toto územie známe svojim vínom, ale jeho história je bezo sporu oveľa staršia. Územím dnes prechádza Turnianska vínna cesta a jej manažment poukazuje na údajne tisícročnú vinársku tradíciu. Isté je, že už v 14. storočí kráľ ¼udovít Veľký v rámci rozvoja regiónov podporoval najmä vinohradníctvo, za čo sa mu v súčasnosti dostalo miesto aj v Kráľovskej aleji stredovekých panovníkov v blízkych Čečejovciach a podľa zachovalých historických sa tu vinič pestoval aj v 13. storočí ako už v rozvinutej vinárenskej oblasti.

V minulosti sa tu nachádzali zásadne odrody pre biele vína, typické boli veltínske zelené, rizling vlašský, rulandské biele, Müller Thurgau, rulandské sivé a pod. Dnes sa tu pestujú aj odrody pre červené vína, a to svätovavrinecké, modrá frankovka a Cabernet Sauvignon.

Vinárske závody v Moldave nad Bodvou však už tunajšie vinice nevyužívajú a tak sa ich počet značne zredukoval. Dnes tieto závody vlastnia vinári z Choňkoviec a spracúvajú tam úrodu z vlastných viníc. Pozemky v okolí Turne nad Bodvou a ďalších obcí obhospodarujú malovýrobcovia a z niekdajšej miestnej veľkovýroby ostalo v Moldave len Múzeum vín.


Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 5387