login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Pôvod názvu

@ :: Historické foto ::     Jan 29 2013, 18:06 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Nepoznáme presný rok, kedy táto fotografia vznikla. Možno však takmer s istotou predpokladať, že išlo o prvú polovicu 20. storočia. Vidíme na nej hlavnú ulicu Turne nad Bodvou, pričom v pozadí dominuje veža gotického kostola Nanebovzatia Panny Márie. Za ňou sa dvíha svah Zádielskej planiny.

Oblasť Slovenského krasu, kde sa Turňa nad Bodvou nachádza, je a v minulosti bola určite ešte viac bohatá na tànie. Práve tu podľa profesora Branislava Varsika možno hľadať pôvod názvu tohto niekdajšieho mesta, dnes obce. Najstaršie písomné záznamy z rokov 1243 uvádzajú turnianske panstvo ako Tornava, v roku 1265 ako Tornoua. Územie dnešnej obce je s najväčšou pravdepodobnosťou kontinuálne osídlené už od čias mladšej doby rímskej, čo je 2. až 4. storočie. V 8. až 9. storočí tu prišli Slovania, Maďari toto miesto začali masívne osídľovať od 13. storočia. Prevzali pôvodný názov, ktorý je odvodený od slovenského slova tàň a časom sa „pomaďarčil“. Slovný základ však vychádza zo slovenčiny, po maďarsky sa tàň povie tövis. V 18. storočí, keď Rákociho boje i následná morová rana spustošili krajinu a v Turni to prežilo iba sedem rodín, nastal nový prílev zmiešaného obyvateľstva, ktorých tvorili najmä Maďari a Slováci. Ako uvádzajú historici Melich, Kniezsa aj Varsik, Slováci pri druhom osídlení názov Turňa už len prevzali.

Už samotný názov z roku 1243 nesie stopy pomaďarčenia a pôvodné meno bolo zrejme identické so známym slovenským mestom Trnava. (Od Tàňava.)


Slavomír Szabó


Použitá literatúra: Branislav Varsik – Osídlenie Košickej kotliny II.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5788