login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Azda rodinný portrét

@ :: Historické foto ::     Feb 06 2013, 10:22 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Nevieme, kedy presne táto historická fotografia vznikla, ba nevieme ani, kto sa na nej nachádza. Vzhľadom na to, ako sú ľudia oblečení, sa môžeme len domnievať, že išlo o vrstvu, ktorá sa nerátala medzi tradičných dedinčanov. Svedčí o tom nielen odev, ale aj skutočnosť, že ženy nemajú zakryté vlasy šatkami či čepcami, čo bolo pre vydatú dedinskú ženu neprístojné. Rovnako šaty bez rukávov, ktorá má jedna zo žien, by boli pre prostú dedinčanku „nemorálne“. Vzhľadom na charakter šiat sa len môžeme domnievať, že fotka vznikla v dvadsiatych rokoch 20. storočia a azda je na nej zachytené osadenstvo kaštieľa.

Kaštieľ v Kluknave dal postaviť Imrich II. Čáki (Csáky) v rokoch 1715 až 1720. Sám v ňom však nežil, ale daroval ho grófovi Michalovi Čákimu a jeho rodine. Už po roku 1728 tu však Čákiovci nežili celoročne, ale užívali ho skôr v letných mesiacoch. V roku 1940 od grófskej rodiny odkúpila kaštieľ obec.

Začiatok dvadsiatych rokov 20. storočia bol pre Kluknavu obdobím, kedy po útrapách prišli chvíle relatívneho pokoja. I keď sa boje I. svetovej vojny územia obce priamo nedotkli, v Štefanskej Hute bol zriadený konský lazaret, teda miesto, kde ošetrovali vojnou zranené kone.

Napriek skutočnosti, že po vojne bola Kluknava na území nového štátu – Československej republiky, v roku 1919, keď na naše územie zaútočila Maďarská republika rád, sa v Štefanskej Hute usídlila maďarská vojenská jednotka. Tá sa stiahla až po ukončení konfliktu, keď bola podpísaná 4. júna 1920 vo francúzskom Versailles Trianonská mierová zmluva, ktorá učila presné hranice Československa a Maďarska.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6118