login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Ženský odev na prelome storočí

@ :: Historické foto ::     Feb 06 2013, 10:37 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto historická fotografia pochádza z prelomu 19. a 20. storočia a vidíme na nej ženy s Kluknavy s malým chlapcom. Fotografovanie asi nebolo vopred plánované, pretože ženy majú na sebe všedný denný kroj, nie slávnostný. Kroje sa od seba líšili najmä zásterou, ktorá bola na slávnostnom odeve biela a skladaná, tiež bohatosťou výšiviek na veste a rukávmi na košieľkach, pretože slávnostné mali na pleciach veľké biele naškrobené „pufy“.

Žena nosila minimálne tri spodné biele sukne. Aj tie sa líšili, ženy boli rady, ak aspoň jedna z nich bola zdobená čipkou. Plátno na spodnú sukňu a aj spodnú sukňu samotnú tu volali „rentuch“ a čipku „štrikeraj“.

Slobodné dievky mali niekedy vrchnú sukňu aj svetlú, vydaté už len tmavú a ak išlo o slávnostný kroj, tak zvyčajne modrú. Na vrchnej sukni nosili zásteru, v miestnom nárečí „fartuch“. Spodný lem slávnostnej sukne tvoril prišitý červený pás látky, túto ozdobu volali „bľacha“.

Bielu košeľu zdobila výšivka pri golieri najmä na slávnostných krojoch. Vesta, čiže lajblik, bola vyšívaná a ak šlo o slávnostný kroj, bývalá ušitá z kupovanej lesklej látky. Vydaté ženy si pokrývali hlavy šatkami, pod ktorými ešte nosili čepiec. Slobodné dievky nosili šatky iba keď bola zima. Ak si obliekli slávnostný kroj, hlavy im zdobili vyšívané stužky, na ktoré zvykli prišívať rôzne malé trblietavé ozdôbky.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5719