login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej

@ :: Gelnica - okolie ::     Feb 11 2013, 13:32 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


Kluknava, okres Gelnica: Uprostred dediny stojí pôvodne renesančný, dnes barokový kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, ktorý svojou vežou upúta pozornosť už z diaľky. Pozornosti znalcov sakrálnej architektúry neujde skutočnosť, že stavba je na historické pomery dosť atypická, pretože veža nestojí pred vstupom do lode vpredu, ale je pristavaná zboku. Ani svätyňa nesmeruje východným smerom, ako to bývalo v časoch výstavby chrámu zvykom. Je to dané tým, že kostol pôvodne postavili luteráni, až neskôr sa dostal do rúk rímsko-katolíckej cirkvi. V tom čase luteránske kostoly nemali predstavané veže a v čase baroka ju už kvôli situovaniu a okolitej zástavbe nebolo možné postaviť na tradičné miesto.

História kostola

Súčasný kostol sv. Kataríny Alexandrijskej začali stavať v roku 1555. Bol luteránsky, a keďže v danom čase platili pre nekatolícke kostoly výrazné obmedzenia, stavali ho na súkromnom dvore ¼udovíta Berthótyho. Kluknavčania, ktorí patrili pod rímsko-katolícku cirkev, chodievali na omše do Richnavy. Súčasťou chrámu bol oltár Najsvätejšej Trojice, ktorý sa tu už dnes nenachádza. Veža bola samostatne stojaca a drevená.

V roku 1710 už kostol patril rímsko-katolíckej cirkvi. To bol barok a barokové obdobie je pre rímskych katolíkov charakteristické prestavovaním starších kostolov do vtedy moderného štýlu. Zemepán František Čáki (Csáky) nechal rozšíriť presbytérium a vybudovať novú vežu spojenú s chrámovou loďou. Pre nedostatok miesta ju pristavali zboku.

Zasvätenie sv. Kataríny Alexandrijskej kostol získal v roku 1809, čo nadväzuje na mieste tradície baníctva a hutníctva, keď sa v Štefanskej Hute spracovala ruda na výrobu medi. Sv. Katarína bola ich patrónkou. Vtedy došlo k ďalšiemu rozšíreniu lode a chóru. Ani tento stav nezodpovedá súčasnosti, pretože v roku 1940 došlo na veľkú prestavbu interiéru, tiež prístavbe sakristie. Chrám zároveň získal nový oltár. Do dnešných čias sa nezachoval ani ten, pretože po II. svetovej vojne ostal chrám vyrabovaný a značne poškodený. Snaha o opravu oltára nedospela k úspechu, v roku 1970 bol celkom odstránený s tým, že nevyhovuje liturgickým predpisom.

Súčasnosť

Kostol prešiel v rokoch 2012 a 2013 výraznou prestavbou, interiér bol modernizovaný s novými mozaikami.

Prístupnosť pamiatky

Kostol je sprístupnený na požiadanie. Je vhodné dohodnúť sa o návšteve vopred telefonicky.

Rímsko-katolícky farský úrad, Kluknava 684, 053 51 Kluknava
Telefón: 053 / 447 32 13

GPS kostola: N 48°55,304' / E 020°56,281'

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
- Slavomíra Hubinská a kolektív: Kluknava
- Pamiatky Východoslovenského kraja v štátnych zoznamoch


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.