login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Pamätník obetiam II. svetovej vojny

@ :: Gelnica - okolie ::     Feb 11 2013, 15:09 (UTC+0)

.


.


Kluknava, okres Gelnica: Pred budovou materskej školy v Kluknave sa nachádza pamätník obetiam II. svetovej vojny. Na bielom kameni sa nachádza jedenásť mien obyvateľov obce, ktorí padli počas bojov.

II. svetová vojna v Kluknave

Prvý kontakt obce s nemeckou armádou nastal už v rokoch 1940 až 1941, keď cez Kluknavu prechádzali vojská smerujúce do Poľska. Odpor obyvateľov k okupácii sa naplno prejavil už počas Slovenského národného povstania, avšak počas týchto bojov padli traja obyvatelia obce – Valent Hamrák vo veku 20 rokov (jeho telo sa nikdy nenašlo), Róbert Kandrik vo veku 21 rokov a Štefan Čarnoký vo veku 23 rokov.

Po potlačení povstania a nasťahovaní nemeckých vojsk priamo do dediny, nastali časy biedy, pretože pre boje bola obec veľmi zle zásobovaná. V okolitých horách pôsobili partizánske skupiny a nemeckí vojaci boli voči tunajšiemu obyvateľstvu veľmi zle naladení. Obyvatelia museli chodiť kopať zákopy v smere ku Kluknave.

Prvé známky oslobodzovacích bojov začali už v roku 1944 okolo Vianoc a boje trvali až do 21. januára 1945. Bubeník vyhlásil zraz mužov pred kostolom, odkiaľ ich Nemci brali so sebou ako živé štíty. Mnohí muži utiekli do lesov Čiernej hory. Časť z nich vyčkávala, časť sa pridala k partizánom. Tí, ktorých Nemci odvliekli, boli nútení kopať zákopy až neďaleko Popradu.

Nemecké vojsko si uvedomovalo nutnosť ústupu. Pre spoluprácu miestnych s partizánmi sa rozhodli Kluknavu aj Richnavu vypáliť. Taktiež podmínovali mosty. Najstarší pamätníci zhodne tvrdia, že i keď Richnavu vypálili, Kluknavu nie, pretože miestny mlynár tam pozval na pohostenie nemecké velenie a podarilo sa mu ho opiť, takže pri ústupe ich Nemci svojich dôstojníkov vyložili na autá a odniesli preč. Tak sa zachránili aj mosty, ktoré však ostali podmínované, čo bolo potrebné demontovať. (Ani demontáž výbušnín sa nezaobišla bez obetí.)

Ešte aj 20. januára do Kluknavy vtrhli ruskí Vlasovovci, ktorí bojovali na strane Nemcov. Pravdepodobne oni pri plienení vykradli aj kostol, taktiež rabovali v domácnostiach.

Streľba medzi Nemcami a Červenou armádou poškodila najmä Richnavu, ale odniesli si to aj viaceré kluknavské domy i kostol. Červená armáda vstúpila do dediny 21. januára 1945.

Pamätník

Pamätník postavili v rámci osláv 30. výročia oslobodenia. Poskladali sa na neho obyvatelia obce na zbierke Zväzu protifašistických bojovníkov. Obloženie pomníka vyhotovil miestny obyvateľ Štefan Bandžuch zo Štefanskej Huty. Pamätník verejne odhalili v deň oslobodenia 21. januára 1975.

Mená na pamätníku:

Čarnoky Štefan (narodený 1921)
Čarnoky Štefan (narodený 1929)
Ferenčák Pavol (narodený 1915)
Jurčák Ondrej (narodený 1920)
Hamrák Valent (narodený 1924)
Kandrik Róbert (narodený 1924)
Kollár Ján (narodený 1923)
Lovás Viktor (narodený 1910)
Saluga Andrej (narodený 1924)
Tobis Jozef (narodený 1918)
Vantruba Pavol (narodený 1912)



Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- spomienky obyvateľov obce Kluknava
- Slavomíra Hubinská a kolektív: Kluknava


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.