login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Jednotné roľnícke družstvo 1951 a neskôr

@ :: Historické foto ::     Mar 14 2013, 13:34 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza zo začiatku päťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej družstevníkov pri nakladaní hnoja na voz. Typicky komunistický postoj vtedajšieho vedenia spoločnosti k historickým pamiatkam možno dokumentovať práve na príklade Kluknavy. Kaštieľ, ktorý po dlhé roky obývali Čákiovci (rod Csáky) bol vnímaný ako architektonické rezíduum šľachtickej a sociálne nespravodlivej spoločnosti a tak s ním aj takto naložili. Zriadili v ňom živočíšnu výrobu a na miestach, kde kedysi bývali grófi a baróni začali chovať svine.

Nátlakové akcie politických agitátorov na samohospodáriacich roľníkov sa stupňovali a ľudia už vedeli, že majú možnosť zničiť im život. V tomto roku už začínalo byť jasné, že kto nevstúpi do družstva, bude vytlačený na okraj spoločnosti. V roku 1951 tu založili jednotnú roľnícke družstvo II. typu, ktoré malo už 102 členov. Najväčší gazdovia z rodín, ktorí si svoje hospodárstva budovali po celé generácie, však ešte skúšali vyčkať aspoň rok, či sa situácia nezmení, keďže družstvu sa nedarilo. To bol dôsledok zloženia jeho členov. Zo 102 družstevníkov totiž bolo 57 takých, ktorí doň vstúpili bez toho, že by vlastnili čo by len piaď pôdy a 45 takých, ktorých pozemky mali menej ako jeden hektár. Družstevná existencia bola založená na vyberaní kontingentov od veľkých gazdov, čo bolo zvyčajne aspoň tretina, niekedy aj polovica ich úrody. Štát sa snažil krachujúce JRD zachrániť, podporoval ho finančne, ale len formou dotácií na výstavbu objektov. Do roku 1955 tu postavili ošipáreň, kravín a kurín, takže zvieratá konečne opustili nádvorie a komnaty kaštieľa. Pre zlé hospodárske výsledky sa však družstvo v danom roku rozpadlo.

Nové JRD III. typu vzniklo v roku 1957 a v roku 1959 v Kluknave za pomoci miestneho odboru Komunistej strany Československa založili celoobecné družstvo. Nátlakové akcie sa vystupňovali natoľko, že ak majetní gazdovia nechceli medzi družstevníkov vstúpiť, hrozilo im väzenie. Stali sa z nich kulaci – nepriatelia komunizmu a tak s nimi aj malo byť naložené. Títo gazdovia nakoniec podľahli. A tým tu skončilo po stáročia vedené súkromné roľníčenie. Nároku na vrátenie majetkov sa mohli začať domáhať až po roku 1989. Ale to už prišla nová generácia...


Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 4436