login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Jednotné roľnícke družstvo 1950

@ :: Historické foto ::     Mar 14 2013, 13:38 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza z roku 1950, prípadne 1951 a vidíme na nej družstevné auto s politickým transparentom a dožinkovým vencom.

Keď sa prvé menšinové roľnícke družstvo založené v Kluknave v roku 1949 neujalo a hospodárilo od desiatich k piatim, družstevníci po vzore iných obcí začali s propagandou typu, že niet inej cesty k blahobytu než spoločné hospodárenie; kto nie je za združstevnenie, nesúhlasí so socialistickým zriadením, je nepriateľom štátu a spoločnosti a podobne. Dedinu navštevovali politickí agitátori, ktorí spočiatku vyvíjali tlak na gazdov, potom na ich deti a rodinných príslušníkov. Ich práca spočívala v prvotnom presviedčaní o lepšej budúcnosti, a ale ak neuspeli, začali sa vyhrážať. Išlo v štandardný tlak, že ak sa gazdovia nepodrobia kolektivizácii, ich deti budú vylúčené zo škôl, rodinní príslušníci budú môcť v zamestnaniach vykonávať iba pomocné robotnícke práce a nakoniec im pôdu aj tak zrekvirujú v prospech štátu.

Agitátori mali dobre zmapované, ako sú rozvetvené rodiny v dedine. Rodinní príslušníci, ktorí pracovali v baniach či v okolitých mestách, boli neraz posielaní z práce domov, aby presvedčili rodičov, strýkov či inú rodinu, nech vstúpia do družstva. Ak tak neurobia, do práce sa ani nemusia vrátiť a ak si novú robotu nenájdu, budú súdení ako príživníci štátu.

Samozrejme, takémuto tlaku mnohí podľahli a už v roku 1950 v Kluknave z menšinového družstva vzniklo jednotné roľnícke družstvo I. typu. Ziskom nových členov obhospodarovalo už 50 hektárov ornej pôdy. Pre spoločné hospodárenie bolo potrebné, aby pozemky spolu susedili. To bola opäť živná pôda pre agitátorov. Majiteľov kvalitných pozemkov, ktoré delili družstevné statky, začali vydierať, že ak im role neodovzdajú, budú im odňaté a dostanú za ne nekvalitné kamenisté lány pod lesom. A tak sa družstvo ďalej zväčšovalo.

Založili aj živočíšnu výrobu, kde mali dva pásy koní, býka, trinásť kráv a ošípané.


Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5299