login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Čas prvých áut

@ :: Historické foto ::     Mar 14 2013, 13:50 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Nevieme presne kedy a za akých okolností táto fotografia vznikla. Pochádza však z Kluknavy a predpokladáme, že je z dvadsiatych, najneskôr z tridsiatych rokov 20. storočia. V určitej symbolike stvárňuje stret dvoch svetov – zanikajúce časy krojov a nastupujúcu dobu automobilov. Kým však jedno (takmer) zaniklo a druhé sa (dostatočne) rozvinulo, prešlo ešte ďalších dvadsať rokov.

To, že fotografia vznikla v Kluknave, nie je prekvapujúce. Napríklad v roku 1828 sa o Kluknave nepíše ako o dedine, ale ako o mestečku so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj s industriálnou prevádzkou. V tomto prípade to bola huta na spracovanie medi. Žilo tu 914 obyvateľov, dnes je to cca 1 600. Mali tu dokonca aj pivovar, avšak v roku 1882 zanikol. V okolí obce sa nachádzali bane v Banskej a Rybárskej doline. Približne do roku 1830 tu spracovali rudu v šachtových peciach, v rokoch 1847 až 1850 postavili železiarne. Mali 17 pražiacich pecí a 4 polovysoké. Keď v roku 1889 vznikla v Uhorsku prvá prevádzka na spracovanie medenej rudy elektrolýzou, v roku 1897 mali takú už aj v Kluknave. Postavili dokonca aj vlastnú malú elektráreň, i keď slúžila výhradne pre potreby huty a verejné osvetlenie a prúd do domácností získali až v rokoch 1946 - 1947. (Aj to je oproti niektorým iným dedinám na východe Slovenska pomerne skoro.)

Netreba zabudnúť, že kaštieľ tu stál už od roku 1720 a k tomu šli aj pánske maniere. Dnes už nedokážeme presne povedať, komu dané auto patrilo, ani kto bol fotografom. Každopádne autá v pánskych sídlach neboli neznáme. Nakoniec, už v roku 1909 sa v Rakúsko-Uhorsku konali automobilové preteky nazvané „Jazda princa Henricha“, ktoré viedli cez terajšie Slovensko a cieľ jednej etapy sa nachádzal v Tatranskej Lomnici.

Na území niekdajšieho Československa sa autá vyrábali už v roku 1897 vo fabrike Kopřivnická vozovka, ktorá neskôr získala meno Tatra. Sériová výroba začala v roku 1905 a išlo najmä o značky a fabriky Aero, Laurint & Klement, Praga, RAF a Wikov.

Začali vznikať spolky majiteľov áut a pretekárov, no na Slovensku vznikol ako prvý Slovenský autoklub až v roku 1920. Vlastniť automobil však bolo len výsadou majetných. Rovnako ako fotografovanie, ktorému sa mohli venovať len tí, čo si mohli aparát dovoliť.


Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6199