login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Nočné svadobné zvyky

@ :: Historické foto ::     Mar 14 2013, 13:56 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej výjav z nočnej zábavy na svadbe. Na prvý pohľad to skôr vyzerá ako divadelná scéna, svadbu možno rozpoznať len podľa typického družbovského ručníka, ktorý má na sebe muž s fľašou v ruke. Nočné svadobné scény a zvyky mali k divadlu naozaj blízko, boli teatrálne, ale na také predstavenie by maloleté deti určite nepustili.

Už pri čepčení nevesty sa spievali piesne, ktoré si dnes do repertoáru nedáva žiadna folklórna skupina. Samozrejme, texty sa týkali očakávaní svadobnej noci, teda spievalo sa najmä o telesnej láske, a to spôsobom veľmi naturalistickým.

Od polnoci bolo všetko mladuche vysvetľované aj malými „divadelnými“ scénkami, ktoré vyvolávali burácajúce salvy smiechu. Keďže išlo o „poučenie“ nevesty, a tá to určite lepšie vezme od žien, ženy sa prezliekali do ženských aj mužských kostýmov a znázorňovali role oboch pohlaví. Aj na tejto fotografii je v uniforme lesníka žena.

Mladuchu poučovali tiež o tom ako aj inak než telesnou láskou robiť mužovi po vôli, aby sa cítil dobre. Obľúbenou scénkou bolo holenie. Na stoličku ženy posadili ženícha a pred jeho manželkou ho oholili, aby vedela, ako to má robiť, ak by ju o to požiadal. Fígeľ bol v tom, že ženíchovi namiesto holiaceho mydla na tvári rozotreli surové vajce. (Samozrejme, išlo o zábavu. Ženatí muži v Kluknave nežiadali ženy, aby im s holením pomáhali.)

V niektorých rodinách bývalo zvykom, že vydaté ženy si na svadbe na podpätky priklincovali malé obuvnícke podkovičky. Bolo to na znak toho, že už sú podkuté, teda niekomu patria. Potom podkuli čižmy aj neveste a pri tanci riadne dupali, čo bolo vďaka kovovým podkovičkám dostatočne hlasné.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5889