login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Borša: Rákociho pamätník

@ :: Trebišov - okolie ::     Mar 21 2013, 11:27 (UTC+0)

Borša, okres Trebišov: Najznámejšou pamiatkou obce Borša je renesančný kaštieľ, v ktorom sa v roku 1676 narodil šarišský župan a sedmohradské knieža František II. Rákoci. Pred kaštieľom sa nachádza bronzová busta tohto významného bojovníka.

História

Busta je dielom známeho maďarského sochára Ede Mayera. Z jeho tvorby pochádza napríklad aj socha Auróry na streche Štátneho divadla v Košiciach. Rákociho plastiku vytvoril v roku 1907. Prvotne stála na námestí vo Zvolene. V tom čase patril aj Zvolen pod Rakúsko-Uhorsko a dielo údajne vzniklo na základe zbierky medzi maďarskými železničiarmi.

Po vzniku Československa bola busta zo Zvolena odstránená a ďalšie roky ostávala schovaná na neznámom mieste. Traduje sa, že ju zachránil šofér, ktorý ju mal odviezť na roztavenie do železiarní v Podbrezovej. Podľa inej verzie bola vyhodená do nejakej pivnice, kde ju o pár desaťročí našli zasypanú sutinou. Možno je pravdou kombinácia oboch historiek.

Po II. svetovej vojne, keď bol Zvolenský hrad vyrabovaný a mala sa v ňom zriadiť budúca expozícia, na jej príprave pracoval pamiatkar Gejza Balassa. On sochu našiel a inštaloval ju do hradnej kaplnky. V šesťdesiatych rokoch sa gymnázium vo Fiľakove premenovalo na Gymnázium Františka II Rákociho a vybavilo si, aby socha, ktorá nemá reálne historické spojenie zobrazenej osobnosti so Zvolenom, bola presťahovaná do Fiľakova. Ako to v časoch „reálneho socializmu“ bývalo zvykom silnejší súdruh prebil slabšieho. Škola a jej školská správa patrili pod Okresný národný výbor v Lučenci, kde pracoval jeden rodák z Borše. Zabezpečil, aby sa socha neinštalovala vo Fiľakove, ale bola umiestnená pred rodným kaštieľom Rákociho. Tak ju darovali obci Borša a slávnostne na tomto mieste odhalili 29. mája 1969.

Súčasnosť

Pokiaľ poznáte obrazy stvárňujúce Rákociho, poľahky zistíte podobu so známym portrétom od maliara Adama Máňokiho (Ádám Manyoki) (1673 – 1757). Oproti pôvodnému stavu z čias Rakúsko-Uhorska jej chýba iba labutie pero na čapici.

1. marca 2013 ukradli „zberači kovov“ 180 kg vážiacu bronzovú bustu. Nadránom ju rozpílili brúskou na tri časti a chceli predať do zberne kovov. Polícia ich zadržala a bustu našla ešte v ten istý deň v garáži jedného z páchateľov priamo v Borši. Obec využila ponuku z Maďarska na rekonštrukciu busty tak, aby sa mohla scelená vrátiť na pôvodné miesto.


Adresa:
Rákociho kaštieľ
Rákocziho 102
076 32 Košice

telefón: +421 918 551 870
telefón / fax obce: +421 56 679 22 13

web: www.obecborsa.szm.sk
e-mail: obecborsa@dornet.sk
kontaktná osoba: sprievodca kaštieľom István Kázmér (hovorí slovensky a maďarsky)

kontakt na sprievodcu Istvána Kázméra
Rákocziho 401
076 32 Borša
mobil: +421 918 551 870

GPS kaštieľa: N 48° 23' 21,00'' / E 021°42' 21,00''





Slavomír Szabó










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.