login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Obyvatelia a demografický vývoj

@ :: Historické foto ::     Apr 05 2013, 16:32 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto fotografia vznikla v tridsiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej obyvateľku Kluknavy v jej typickom dolnospišskom kroji. Vzhľadom na charakter oblečenia by sa bolo možné domnievať, že Kluknava bola vždy „len“ dedina, ale celkom takto to nie je. V niektorých historických zápisoch je uvádzaná ako mesto, avšak obyvateľstvo malo vždy skôr vidiecky charakter. To sa netýkalo len štýlu obliekania.

V Kluknave pracovali medené hute, boli tu bane, pivovar, tiež kaštieľ Čákiovcov (Csáky), avšak „nededinská časť obyvateľstva“ tvorila samostatnú komunitu miestnych „pánov“. Na formovanie celkovej kultúry obce nemala až taký vplyv ako v mestách a meštianska kultúra tu nikdy nezapustila svoje korene. Vzhľadom na miestny potenciál však išlo vždy o početnú obec. Podľa historických štatistických záznamov tu v roku 1869 žilo 1408 obyvateľov, čo bol na vtedajšie časy naozaj počet hodný malého mesta. Vzhľadom na otvorené možnosti odchodu za prácou do Ameriky a Kanady však Kluknavu postupne opúšťalo stále viac rodín, najnižší údaj je z roku 1910, keď v obci žilo 1083 obyvateľov. V krízových tridsiatych rokov 20. storočia bola obľúbená aj Austrália, kam sa počas rokov 1932 až 1934 vysťahovalo 34 rodín z tejto dediny. Mnohé tam ostali natrvalo.

Vysoký nárast začal v šesťdesiatych rokoch 20. storočia, keď v roku 1961 malo trvalý pobyt v Kluknave 2010 obyvateľov. V roku 1773 to bolo dokonca 2223 obyvateľov. V rámci doposiaľ ostatného sčítania obyvateľstva sa 99,5 % Kluknavčanov hlásilo k slovenskej národnosti.

V súvislosti s klesajúcim trendov obyvateľstva na vidieku vzdialenejšieho od väčších miest poklesla aj ľudnatosť Kluknavy. Dnes tam žije približne 1 600 obyvateľov. I tak stále patrí medzi väčšie dediny.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 7349