login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Gazdovia a uhorský stepný dobytok

@ :: Historické foto ::     Apr 05 2013, 16:43 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Nevieme presne, kedy táto fotografia vznikla. Iba predpokladáme, že v dvadsiatych alebo tridsiatych rokoch 20. storočia. Vidíme na nej dvoch chlapov s dobytkom, ktorý na dnešné časy vyzerá trochu raritne. Krava tohto druhu váži do 500 kilogramov a býk 700 až 800 kilogramov. Oficiálny názov tohto druhu zvierat je uhorský stepný dobytok. Aj keď ho dnes vídame skôr v zoologických záhradách (napríklad v košickej), ešte okolo roku 1840 boli Košice známe ako vývozca uhorského stepného dobytka na Balkán. Oproti tradičnému dobytku je tento oveľa otužilejší a v zime mu narastie hrubšia srsť, čo vidieť aj na tejto fotografii.

Chov takýchto zvierat však nebol veľmi rozšírený a dovolili si to naozaj len bohatší gazdovia. Bolo to dané tým, že potreboval oveľa viac krmiva ako bežný statok a dával menej mlieka. Aj krava v najlepších rokoch vydojila najviac do troch litrov denne. Ani s využitím na stravu to nevyzeralo lepšie. Tento druh je totiž okrem iného zvláštny aj tým, že jeho tuk sa neukladá priamo do mäsa, ale iba do brušnej dutiny. Mäso má teda oproti tradičnej hovädzine oveľa tuhšie, údajne však veľmi dobré na nemastné polievky.

Výhody uhorského stepného dobytka spočívali v jeho sile a rýchlosti. Bežní poľnohospodári orali či ťahali vozy s volmi, niektorí aj bežnými kravami. Kone si dovolili iba niektorí a skôr ich využívali na lesné hospodárstvo. Takýto statok ako fotografii však dokázal utiahnuť aspoň toľko ako kôň, prípadne aj viac a bol oveľa rýchlejší ako bežný dobytok. Naviac aj veľmi vytrvalý, takže ho bolo možné zapriahnuť do voza aj na veľmi dlhé cesty. To si však bežná rodina, ktorá si šporila dlhý čas na kravu ako živiteľku rodiny, dovoliť nemohla.



Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 7726