login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Turniansky rybník

@ :: Historické foto ::     May 13 2013, 21:13 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla niekedy na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. V pozadí vidíme Turniansky hradný vrch a v popredí rybník.

Turniansky rybník sa nachádza na hranici Košickej kotliny a Turnianskej kotliny. Hranicu tvorí práve Turniansky hradný vrch. Pokiaľ by ste si pozreli mapy z 19. storočia, videli by ste, že Turnianska kotlina vyzerala podstatne inak ako dnes. Zo severu je ohraničená Zádielskou planinou a planinou Horný vrch, z juhu planinou Dolný vrch a zo západu horským sedlom Soroška. Tieto planiny sú krasové a známe sú nedostatkom vody. Tá cez vápencové geologické podložie ľahko preniká do jaskýň a vychádza navrch vyvieračkami na úpätí planín, pričom voda odteká v kotline do rieky Turňa. V dôsledku toho bola takmer celá kotlina pokrytá močariskami.

V päťdesiatych rokoch 20. storočia začali budovať rozľahlé rybníky a regulovať tok Turne. Tak vznikli Hrušovské rybníky, Hrhovské rybníky i Turniansky rybník.

Tieto jazerá v súčasnosti patria k chráneným vtáčím územiam a nachádzajú sa tam hniezdiská mnohých vzácnych druhov vtáčej ríše. V ich okolí je možné často pozorovať viacero druhov volaviek, kormorány, rôzne druhy divých kačíc, trsteniarikov a pod.

Ide zároveň o rybármi obľúbené rybníky, v blízkom Hrhove sa nachádza firemný veľkochov rýb.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6292