login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Kluknavčania v čase krízy

@ :: Historické foto ::     May 13 2013, 21:53 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej obyvateľov Kluknavy, ktorí sa stretli pri nejakom spoločnom podujatí. I keď tu všetko vyzerá pekne a slávnostne, tieto roky boli krízové. K zaujímavostiam, ktoré azda vychádzajú odniekiaľ z håbky ľudskej psychiky, patrí skutočnosť, že čím horšie boli časy, tým viac sa organizovali zábavné stretnutia, na ktorých bolo možné na skutočnosť zabudnúť. História to dokazuje mnohými príkladmi. Napríklad počas obliehania Paríža fašistickým Nemeckom sa tam konalo najviac tanečných zábav. Aj Kluknava práve v tridsiatych rokov založila vlastné ochotnícke divadlo. Išlo pritom o dedinu, ktorá bola pôvodne banícka a práve na baníctvo a železiarstvo dopadala kríza najtvrdšie. Železiarne v Kluknave (časť Štefanská Huta) zanikli už v roku 1898 a dedina sa menila na viac poľnohospodársku.

Z obdobia tridsiatych rokov je možné nájsť veľa článkov v dobovej tlači, kde odborníci ľuďom radia, ako krízu prekonať. V danom čase bol populárny týždenník Slovenský ľud, ktorý vo februári 1932 vydal článok L. N. Žákovej s názvom Stanovisko slovenskej gazdinej k dnešnej hospodárskej kríze. Rady autorky sú plne aplikovateľné aj dnes a dajú sa zjednodušiť do strohej formulácie – kupujte len domáce výrobky a ignorujte import. Zaujímavý je aj štýl a príklady, akými sa obrátila k čitateľom. Toľko ukážka:

„Poriadna a rozumná gazdiná, kým sa odhodlá niečo nakúpiť, uvažuje, či je tovar našej československej výroby. Keď ide náš československý tovar na odbyt, zmenšuje sa hospodárska kríza a predovšetkým nezamestnanosť, ktorá toľko ľudí až katastrofálne postihla. Príkladom, ktorý tu dnes uvádzam, apelujem na slovenské gazdinky, aby si včas uvedomili význam ich gazdovania v prospech nášho štátu.

V Maďarsku teraz bojkotujú náš československý tovar, predovšetkým pražskú šunku. Istý obchodník v Pešti, ktorý mal túto šunku vo výkladnej skrini, bol tlačou označený ako vlastizradca. Roduverní Maďari ho hneď bojkotovali.

Aj naša gazdiná si musí uvedomiť, že kupovaním potrebných vecí do domácnosti podporuje našskú výrobu a náš hospodársky záujem. Kupovaním cudzieho tovaru odoberá chlieb našim ľuďom a azda i svojmu mužovi! To pretože naša priemyselná a hospodárska produkcia sa tesne k sebe viaže sťa kolieska, ktoré do seba presne zapadajú.“



Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 5884