login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Šugovský potok

@ :: Okolie ::     May 21 2013, 15:14 (UTC+0)






Medzev, okres Košice-okolie: Šugovský potok je horskou bystrinou, ktorá v Šugovskej doline napája vyše malých 10 vodných zdrží – tajchy. Pramení v nadmorskej výške 485 metrov a jeho celková dåžka je 5 kilometrov.

Potok pramení na severozápadnom svahu Šugovského vrchu v blízkosti modrej turistickej značky. Popri lesnej ceste sa stáča severovýchodným smerom a vstupuje do Šugovskej doliny, kde napåňa prvé zdrže pri Ranči Šugov. Bezprostredne za rančom sa doň zo severu vlieva ďalší (bezmenný) potok a prúd silnie. Tok prechádza severnou časťou údolia v blízkosti asfaltovej cesty, od ktorej sa niekoľkokrát vzďaľuje severne a napája ďalšie vodné zdrže v blízkosti chatových osád. Z južnej strany priberá výrazný prítok vôd z (bezmenného) potoka stekajúceho zo severovýchodnej časti Šugovského vrchu. Po niekoľkých metroch sa rozdeľuje do dvoch ramien, a to až na dvoch úsekoch a následne schádza na koniec doliny, kde sa pri hámri Viktória v nadmorskej výške 290 metrov vlieva do rieky Bodva.

Pre úplnosť: Voda Šugovského potoka tečie ďalej Bodvou na územie Maďarska, kde sa vlieva do rieky Slaná. Na území Maďarska sa Slaná vlieva do rieky Tisa a v Srbsku zasa do rieky Dunaj. Dunaj sa vlieva do Čierneho mora na území Rumunska v blízkosti Ukrajiny. Tým je Šugovský potok vodným tokom V. rádu, pretože do splynutia s morom sa vlieva ešte do štyroch riek.

Vo vodách Šugovského potoka (najmä vo vodných zdržiach) žije najmä pstruh potočný, oveľa v menšom zastúpení pstruh dúhový, hrúz obyčajný a mihuľa. Je to lovný pstruhový rybársky revír v správe Slovenského rybárskeho zväzu MO Medzev.

Z historického hľadiska bol potok významným pre rozvoj miestneho hámorníctva. Napájal malé vodné zdrže – tajchy, ktoré poháňali mechanizmy vodných vyhní – hámroch, kde sa spracovávalo železo a kuli predovšetkým rýle a lopaty. V roku 1896 sa okolo Medzeva nachádzalo až 109 hámrov.

Z turistického hľadiska patrí Šugovský potok k Národnému parku Slovenský kras a Šugovskej doline, kde v rámci turistickej infraštruktúry pôsobí ranč s možnosťou ubytovania, stravovania a jázd na koňoch. Popri potoku vedie časť modrej turistickej značky z Jasova až do Turne nad Bodvou.

Kontakt na ranč: www.rancsugov.sk

Slavomír Szabó





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.