login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Henckovce: Gotický kostol Všechsvätých

@ :: Roznava - Okolie ::     Jun 06 2013, 11:30 (UTC+0)










Henckovce, okres Košice-okolie: Najstaršou stavbou v obci a národnou kultúrnou pamiatkou zároveň je kostol, ktorý vďaka opevneniu a samostatne stojacej veži na prvý pohľad pripomína zdatnú pevnosť. Je to dominanta obce postavená na jej okraji blízko obecného úradu na návrší.

História kostola

Prvú písomnú zmienku o Henckovciach poznáme z roku 1470. Kostol však pochádza z druhej polovice 13. storočia, čiže svojou existenciou dokazuje, že dedina je oveľa staršia ako jej písomné záznamy. Je pravdepodobné, že vznikol v rámci Bebekového Štítnického panstva, ktoré Bebekovci získali po roku bitke pri rieke Slaná (1241) za pomoc v boji proti Tatárom. Dedina bola neskôr viac zaľudnená v rámci valaskej kolonizácie, ktorá sa vzťahuje práve k obdobiu jej prvej písomnej zmienky.

Kostol pôvodne nebol obohnaný kamennými múrmi. Tieto tu postavili až v 17. storočí, pravdepodobne ako súčasť obrany proti Turkom. V časoch expanzie Osmanskej ríše sa totiž mnohé kostoly prebudovali na takého pevnosti. Počas tureckých nájazdov za hradby utekali všetci obyvatelia dediny a bránili sa ako na hrade.

Ako pevnosť bol používaný už v prvej polovici 15. storočia, a to v časoch bojov o uhorský trón, keď niekdajší bratríci vedení Jánom Jiskrom zastupovali nástupnícke práva Ladislava Pohrobka, zatiaľ čo vojská Jána Huňadyho bojovali za upevnenie moci kráľa Vladislava Jagelovského. Kostolík ako pevnosť (podľa zápisov kroniky obce) využívali bratríci.

V roku 1900 chrám vyhorel, pričom boli takmer zničené vzácne stredoveké fresky.

Súčasnosť

Z pôvodných čias výstavby sa zachovala pozdåžna loď a kvadratická svätyňa. Kompletne zachované sú aj kamenné hradby. Samostatne stojaca kamenná zvonica je miestom s dobrým výhľadom na okolie.

Kostol nedávno prešiel čiastočnou renováciou exteriéru. Veža s kostolom sú spojené šindľovou strechou.

Na základe prieskumu tu boli v roku 2011 sondami nájdené stredoveké fresky. Vzhľadom na požiar v roku 1900 však ešte nie je jednoznačne určený ich rozsah a stav. Na kompletnú renováciu si ešte zrejme budeme musieť nejaký čas počkať.

Kostol je v interiéri neupravený, pretože je nevyužívaný. Katolícka farnosť je v Gemerskej Polome, kam boli podľa obyvateľov obce presťahované aj hnuteľné historické pamiatky.

V interiéri sa zachovala kamenná kazateľnica z 18. storočia.



Prístupnosť pamiatky

Kostol patrí pod Rímskokatolícky farský úrad v Gemerskej Polome. Obec však vlastní od kostola kľúč a v prípade záujmu o jeho prehliadku ho turistom sprístupní.

Obecný úrad
Henckovce 60
049 23 Henckovce

Telefón: 058 7881 263 , 058 7881 265
E-mail: ocuhenckovce@stonline.sk
WEB: www.henckovce.sk

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.