login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rieka Sopotnica

@ :: Okolie ::     Jun 07 2013, 11:25 (UTC+0)






Na Slovensku máme dve Sopotnice – vodné toky rovnakého názvu. Jedna je prítok Hrona na severovýchode okresu Banská Bystrica a druhá prítok Hornádu.

Sopotnica (prítok Hornádu) pramení na území Prešovského samosprávneho kraja v okrese Prešov pri obci Klenov. Voda vyviera v Šarišskej vrchovine a tok smeruje juhovýchodne do dolín masívu pohoria Čierna hora. Podľa riečky sa menuje aj podcelok pohoria – Sopotnické vrchy. Preteká okolo obcí Miklušovce a južne od obce Sedlice, kde priberá prítok a mohutnie. Priberajúc ďalšie potočné prítoky už smeruje do údolia medzi dvoma bočnými horskými chrbtami. Z vrchov, ktoré ju obkolesujú, je zo západnej strany najvyšší Somár s nadmorskou výškou 701 metrov a z východnej strany Tlstá s nadmorskou výškou 685 metrov.

Riečka už nepreteká okolo ďalších obcí, ale len v horskej oblasti. Jej údolie býva v niektorých miestach sporadicky zaplavované a vyznačuje sa bujnou, občas len ťažšie priechodnou vegetáciou, čo platí hlavne pre strednú časť toku.

V závere pri výstupe z údolia medzi obcami Veľká Lodina a Kysak prechádza cez chatovú oblasť a vlieva sa do Hornádu.

Dåžka Sopotnice od prameňa do ústia Hornádu je 15,5 km. Pramení v nadmorskej výške cca 625 metrov a ústí v nadmorskej výške 300 metrov.

Pre úplnosť – vody Sopotnice sa vlievajú do Hornádu, na území Maďarska sa Hornád vlieva do rieky Slaná (Sajó). Slaná sa vlieva do rieky Tisa a v Srbsku sa Tisa vlieva do Dunaja. Všetky tieto vody, včítane Sopotnice, sa v Rumunsku vlievajú z Dunaja do Čierneho mora.

Sopotnica a turizmus

Sopotnica je pstruhový rybársky revír. Žije tam pstruh potočný, jalec a hrúz.

Z historického hľadiska je zaujímavé údolie, ktorým Sopotnica preteká. V minulosti tu stáli minimálne štyri vodné mlyny a dnes tu z nich nájdete už len zbúraniská.

V ústí Sopotnice sa nachádza pamätník postavený pamiatke dvoch členov vtedajšieho Zboru národnej bezpečnosti, ktorí na tomto mieste padli v roku 1948 v boji proti lúpežným skupinám Banderovcov (povojnové lúpežné jednotky niekdajších vojakov).

Kamenný mlyn stojí cca pol kilometra od ústia Sopotice. Pomerne veľké zvyšky jeho múrov sú tam dodnes, rovnako aj začiatok už inak zasypanej podzemnej pivnice. Turistická značka k nemu nevedie. Je potrebné ísť od chatovej osady priamo proti vodnému toku a mlyn sa ukáže po ľavej strane. Pohodlnejšia možnosť je vybrať sa po červenej turistickej značke a prvou odbočkou (vyjazdená od ťažkých lesných mechanizmov) zísť k riečke. Potom sa vrátiť po prúde asi sto metrov.

Turistická značka vedie z Kysaku, ale lepším východzím bodom je ústie Sopotnice. Pokiaľ idete autom či na bicykli z Kysaku do Veľkej Lodiny, prejdete popod druhý železničný viadukt, potom mostom ponad Hornád a o pár metrov uvidíte úzku asfaltku smerujúcu doprava. Nachádza sa tam šípka označujúca smer na Brezie. Zabočíte vpravo a cesta vás privedie k turistickej značke, pamätníku a chatám s možnosťou parkovania.

Červená turistická odtiaľ prechádza údolím Sopotnice a potom smeruje k obci ¼ubovec. Prechod trvá dve hodiny. Väčšinu času však pôjdete po ceste vo svahu, nie priamo popri vode. Trasa kedysi viedla popri vode, dodnes sú tam na stromoch zatreté staré turistické značky. Ak by ste chceli ísť takto, musíte počítať na viacerých miestach s mokrinami, lúkami zarastenými lopúchmi či vysokou žihľavou. Je to však dobrá divočina, možno práve preto raritná.



Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.