login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrabušice: Sokolia dolina

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Jul 14 2013, 17:54 (UTC+0)

.


.


.


.


.


Slovenský raj, Hrabušice, okres Spišská Nová Ves: Medzi najobtiažnejšie, ale zároveň najkrajšie doliny Národného parku Slovenský raj patrí Sokolia dolina. Nakoľko je jej ústie vzdialenejšie od turistických stredísk, je relatívne menej navštevovaná aj v čase, keď vrcholí turistická sezóna. Ani uprostred leta tu nie je potrebné čakať v rade na rebríky pri vodopádoch a tichý návštevník má šancu vidieť lesnú zver, včítane dravých vtákov.

Dolina

Rovnako ako všetky doliny Slovenského raja, v ktorých sa nachádzajú rebríky, je aj Sokolia dolina prechodná jednosmerne, proti prúdu potoka. Vstup do nej sa nachádza v doline Tomášovská Belá, ktorou preteká Biely potok. Sokolia dolina je značená žltou turistickou značkou.

Návštevník musí počas 2,5 kilometrovej trasy prekonať výškový rozdiel 430 metrov. Ústie doliny sa nachádza v nadmorskej výške 572 metrov a jej záver vo výške 1 002 metrov. Značná časť trasy vedie po stupačkách a rebríkoch. Niektoré z nich sú naozaj dlhé a výstup sa neodporúča fyzicky slabým turistom, deťom a ľuďom so závratmi z výšok.

Odmenou za prechod sú štyri úžasné vodopády. Prvým je Bočný vodopád s výškou 8 metrov, druhým Skalný vodopád s výškou 3,5 metra. Výnimočným už na pohľad je tretí z vodopádov - Závojový, ktorý je vysoký neuveriteľných 75 metrov. Práve pri ňom sa nachádzajú najnáročnejšie rebríky. Ako posledný nasleduje Vyšný vodopád s výškou 15,5 metra.

Trasa je dobre značkovaná, nakoniec - v úzkej tiesňave niet kam zablúdiť. Je potrebné kráčať proti smeru potoka. Nie je to však stále vyšliapaný chodník, miestami musíte rátať prechodom cez vody bystriny. Najmä v najvyššej časti za posledným vodopádom je na trase veľa popadaných stromov (stav - leto 2013), takže je potrebné aj preliezať či podliezať.

Prechod dolinou podľa označenia trvá 1 hodinu a 15 minút. Najmä na jar v čase zvýšenej hladiny vody treba počítať s výrazne dlhším zdržaním. Aj stúpanie po dlhých rebríkoch každý absolvuje svojim tempom, pre istotu si k danému času pripočítajte minimálne pol hodiny.

Divoká tiesňava Sokolia dolina bola prvýkrát lezecky dobytá až v roku 1910 lezcami L. Rokfalussym a A. Mervayom. Turisticky označená bola už v roku 1913, ale značka najvyšší Závojový vodopád obchádzala. Ten aj ďalšie možno zdolať vďaka sústave rebríkov, ktorú tu prvýkrát inštalovali v rokoch 1979 až 1981.

Prístupnosť doliny

Vzhľadom na jednosmernosť prechodu je najvhodnejší prístup z Čingova po modrej turistickej značke až po križovatku Biely potok - ústie. Ïalej po zelenej značke po doline Tomášovská Belá proti prúdu Bieleho potoka až po ústie Sokolej doliny. Čas k ústiu Sokolej doliny: 1 hodina a 50 minút.

Druhou dobrou možnosťou je príchod zo Spišských Tomášoviec cez Tomášovský výhľad, ďalej zostupom do doliny Tomášovská Belá, vždy po zelenej turistickej značke. Čas k ústiu Sokolej doliny: 2 hodiny a 10 minút.

Slavomír Szabó



















***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.